”Vi säger välkomna hit”

Vännerna Martin Kjellberg, Clara Bergström och Oscar Hamberg kommer att välkomna flyktingarna som kommer till Djursholm.
Vännerna Martin Kjellberg, Clara Bergström och Oscar Hamberg kommer att välkomna flyktingarna som kommer till Djursholm.
Brandattentatet mot det tilltänkta asylboendet chockade Djursholm - nu vill grannar i området visa en annan sida.

– Vi kommer att säga välkomna hit, säger 16-åriga Clara Bergström.

Bara ett dygn efter att Danderyd kommun informerat om planerna att göra den tidigare förskolan Pärlan till ett asylboende brann det i byggnaden. Det har gått ett par veckor sedan dess och Djursholmsborna har gjort sitt för att återskapa den lugna miljö som normalt präglar området. Sedan branden har frivilliga under kvällar och nätter hjälpts åt att vakta det tilltänkta boendet.

– Folk har varit ganska chockade att det hände här, men jag hoppas att vår närvaro hjälper folk att känna sig tryggare. Det har hänt riktigt hemska saker i landet och nu vill vi vara med och göra vad vi kan så att det inte ska hända fler saker här, säger Gustaf Söderlund, initiativtagare till volontärinsatsen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker de tänkt asylboendet möter vi de 16-åriga vännerna Martin Kjellberg, Clara Bergström och Oscar Hamberg bor alla i området. Clara och Oscar har själva gått på den drabbade förskolan och hyllar de frivilliga som spenderar nätterna med att vakta byggnaden.

– Det är tråkigt att det ska behövas, men bra att det finns människor som ställer upp, säger Martin.

– Jag blev väldigt förvånad. Jag trodde aldrig något sånt skulle hända här, säger Clara.

De säger sig inte ha märkt av några rasistiska åsikter bland jämngamla i området och spekulerar i att förövaren kan vara någon ung person som vill ha uppmärksamhet.

– Jag tror ingen behöver vara orolig att något mer ska hända. Det är lugnt och tryggt här. Jag hoppas att de flyktingar som kommer hit tas emot väl, säger Oscar.

– Vi kommer att säga välkomna hit, fyller Clara i.

De har själva inte känt sig rädda efter attentatet och heller inte märkt av någon hotfull stämning. En bild som både kommunen och polisen bekräftar för Mitt i.

– Men när något sånt här händer är det klart att det skapar en allmän oro bland boende i området, säger kommunens kommunikationschef Jan-Erik Alenbrand.

Polisen håller fortfarande på och utreder händelsen, men enligt kriminalinspektör Johan Smedberg kan man konstatera att det inte finns något som tyder på att branden var en olyckshändelse.

– Vi gör vårt yttersta för att lösa detta och lyckas binda någon gärningsman, mer än så kan jag i nuläget inte kommentera kring utredningen, säger han.

Det är ännu inte klart när det tilltänkta asylboendet kan tas i bruk, men det kan bli aktuellt väldigt snart.

– Vi har fått besked av Migrationsverket att de har för avsikt att använda lokalen. Om så är fallet är inflyttning att räkna med från tidigast i mitten av den här månaden, säger Jan-Erik Alenbrand.

Fakta

Det bör du som volontär tänka på

En grupp Djursholmsbor hjälps åt att vakta det tilltänkta asylboendet. Här är kommunpolisen Stefan Dahlgrens tips vad du bör tänka på om du ser ett brott:

– Om det är pågående, ring 112.

– Försök att iaktta och dokumentera (foto, film, text) om situationen tillåter.

– Skriv ner klädsel och annat som kan leda till igenkänning.

– Skriv ner eventuella registreringsnummer på bilar.

– Konfrontera inte och ge dig inte in i situationer du inte vet om du kan hantera.