Vi slänger allt mer skräp på gatorna

Fimpar, glassplitter och ölburkar – nedskräpningen i Enskede-Årsta-Vantör har ökat rekordartat.

– Problemet är stort, människor upplever att det är mycket mer skräp nu än för några år sedan, säger Johanna Ragnartz, vd vid organisationen Håll Sverige Rent.

I Enskede-Årsta-Vantör har anmälningarna om nedskräpning ökat kraftigt.

Fram till 1 juli i år har trafikkontoret haft 234 ärenden som rört renhållning och nedskräpning, främst längs gator, mot 161 för motsvarande period i fjol – en ökning med 57 procent.

Det handlar om allt ifrån överfulla papperskorgar, glassplitter och ölburkar till byggmaterial som inte fraktats bort.

Sedan fyra år tillbaka kan polisen skriva ut böter för nedskräpning men den nya lagen används sällan. Bara tre böter skrevs ut i Stockholm mellan januari och maj i år.

– Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera. Vi tycker att kommunen ska ta över ansvaret, de har personal som ofta är ute och rör sig som till exempel parkeringsvakter, säger Johanna Ragnartz.

En orsak till ökningen av antalet ärenden gällande renhållning i stadselen kan bero på att fler anmält via den nya ”Tyck till”-appen, menar Krister Mandorff, enhetschef vid trafikkontoret.

– Gör man det lättare att anmäla så kommer fler passa på att göra det. Nu kan allmänheten gå in direkt på hemsidan och med ett enkelt knapptryck säga till om det är skräpigt på en plats, säger han.

Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera.

Stal bil genom pistol- och knivhot

Rågsved I torsdags eftermiddag strax innan klockan fem blev en man rånad på sin bil i Rågsved centrum. Fyra män i 20-årsåldern ska ha hotat mannen och tvingat tvingat till sig hans bil.

– De hotade honom med kniv och ett vapenliknande föremål, säger Henrik Nilsson vid polisen i Farsta.

De fyra männen flydde sedan i okänd riktning.

Mannen som blev rånad fick inga fysiska skador, men blev chockad av händelse. En förundersökning gällande grovt rån är inledd.