ANNONS

”Vi var jätterädda att elden skulle sprida sig till husen”

Branden härjade nära radhusen som evakuerades på grund av spridningsrisken.
Branden härjade nära radhusen som evakuerades på grund av spridningsrisken.
Kamran Kazmian hade bara ägt sin bil i tre månader.
Kamran Kazmian hade bara ägt sin bil i tre månader.
Förödelsen var total i garagelängan på Århusgatan i Kista som brann ner under natten mot torsdagen.

Under natten fick boende i närheten evakueras på grund av spridningsrisken.

- Jag tänkte inte så mycket på bilarna, utan mer på folks liv, säger en av de boende.
ANNONS

Morgonen efter branden samlades grannar och andra Kistabor utanför garagelängan på Århusgatan för att titta på den totala förstörelsen efter branden.

– Det är förjävligt. De tuttade på ett garage i närheten tidigare. Det är så onödigt, säger en man som bor i ett radhus längre upp på gatan.

Polis och räddningstjänst fick in larmet om att garagelängan brann klockan 02.06 under natten mot torsdagen. Garaget hade träfasad med plats för upp till 40 bilar.

– Vi väcktes av polisen vid halv tre i natt. De bad oss att evakuera då det fanns en risk att branden skulle sprida sig till radhusen. Jag såg elden utanför när jag öppnade dörren för polisen, säger en av de boende som bor nära garagelängan och som förlorade två bilar i branden.

Hon säger att hon inte tänkte så mycket på bilarna, utan mer på folks liv. Radhusen som ligger intill är byggda med träfasader.

– De lyckades rädda de närliggande husen som de sprutade skum på, säger hon.

Hennes mamma håller med.

– Den är branden är en katastrof, det är ett trauma för oss, vi var jätterädda att elden skulle sprida sig till husen. Tack och lov kunde de hejda det i alla fall. Det ser ut som ett helvete nu, vi har bott här i 20 år och har aldrig varit med om det här.

– Jag hade en jättefin audi som vi köpte förra sommaren. Nu är den borta, säger hon.

ANNONS

Boende i närheten evakuerades till en närliggande skola som öppnades upp. Många fick komma in till grannar som hjälpte till. Totalt evakuerades åtta hus.

Vid 03-tiden kunde de återvända till sina hus igen. Vi 05-tiden var branden släckt. Ingen person kom till skada under branden.

Taxiföraren David Schinki förlorade sin taxibil i branden.

– Jag hade kunnat ta ut den, men polisen sa att jag inte fick det på grund av explosionsrisken. Den var helt ny och var min arbetsplats kan man säga. Nu är jag utan jobb.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Några ungdomar har enligt vittnen setts springa från platsen i samband med branden.

Många av de boende som Mitt i träffade under morgonen efter var kritiska till att det enligt dem tog tid för brandkåren att komma till platsen, och att de började släcka från gatan och inte från radhusens håll.

– Vi fick in larmet klockan 02.06 och larmade räddningstjänsten 02.07. Klockan 02.21 fick vi rapport om att de strax var på plats, säger Sven-Erik Olsson på polisens presstjänst.

Lars Bergström på Storstockholms brandförsvar bekräftar att de var på plats klockan 02.21.

– Det är ganska vanligt att man tycker det tar lång tid när man är mitt i brandsituationen, säger han.

Sofia Ekström

Linda Dahlin

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.