”Vi vill skapa en mötesplats för alla som och är aktiva i Järva”

Sångerskan Cherrie från Rinkeby är en av artisterna som kommer.
Sångerskan Cherrie från Rinkeby är en av artisterna som kommer.
Seluah Alsaati, verksamhetsutvecklare på ABF Stockholm.
Seluah Alsaati, verksamhetsutvecklare på ABF Stockholm.
livh
Ann-Margrethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd. Bosatt i Rinkeby.
De mest brännande lokala frågorna tas upp till diskussion när ABF ordnar Järva Demokratiforum i Rinkeby på lördag. Lokala profiler från skolor, politiken och kulturen ska tala om utvecklingen i Järva.

– Vi vill skapa en mötesplats för alla som bor och är aktiva i Järva. Vårt program lyfter fram de frågor som invånare och föreningar handskats med under de senaste åren, säger Seluah Alsaati, verksamhetsutvecklare på ABF Stockholm.

På lördag klockan 11.00–18.00 pågår Järva Demokratiforum i Folkets Hus Rinkeby. Arrangörerna har satt ihop sex programpunkter som berör olika delar av samhället.

Den första programpunkten handlar om skolan, fritiden och framtiden. Då diskuteras bland annat ungdomars sjunkande skolbetyg och att Ross Tensta gymnasium stängs i några år. Moderator är Husbybon och kulturproducenten Melody Farshin och medverkar gör bland andra Sofie Abrahamsson som är rektor på Ross Tensta gymnasium samt Maliun Ali Hussein från Hjulsta Somaliska föräldraförening.

En annan diskussion leds av Ishi Mohamed Abdulwahab Aidid från Rinkebys framtidskommitté. Han kommer att diskutera politiska frågor som skola, bostäder och jobb. Deltar i samtalet gör Ann-Margrethe Livh (V) som är bostads- och demokratiborgarråd. Även Mia Päärni (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd och socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) ska vara med.

– Det kommer att handla om hur det ser ut i våra områden. Många bor väldigt trångt, skolresultaten är dåliga och människor går arbetslösa, säger Seluah Alsaati.

Hon hoppas att åhörarna ska ställa frågor och få svar på sådant som de undrar.

– Jag hoppas att det blir en möjlighet för invånare och politiker att samtal. Politiska beslut blir bäst om lokalbefolkningen är aktiv i processen, säger hon.

Programmet får en kulturell avslutning. Det blir humor, poesi och musik från talangfulla Järvabor, däribland sångerskan Cherrie som sjunger sin hit ”Tabanja” och Elias som rappar succélåten ”Den där guzzen”. Även Mona Monasar som nyligen vann Tensta konsthalls textpris ska medverka.

Se hela programmet här.