”Vi vill skapa jobb genom mat”

Faiza Hanna och och Nighat Ali arbetar med nästa dags beställning – en grönsaksbuffé för 75 personer. Sedan augusti driver matföretaget 
Provins catering och lunchservering i Gula villan i Alby.
Faiza Hanna och och Nighat Ali arbetar med nästa dags beställning – en grönsaksbuffé för 75 personer. Sedan augusti driver matföretaget 
Provins catering och lunchservering i Gula villan i Alby.
Här är företaget som vill tjäna pengar på Botkyrkas rika matkultur och samtidigt hjälpa kvinnor att få jobb.

– Vi lagar både mat folk känner igen och mat som är ny för många, säger Josefin Uhnbohm på Provins.

Lök fräser i en jättekastrull. Ett champinjonberg ligger på ett fat och i ugnen puttrar zucchini i tomatsås. I morgon ska 75 personer ha grönsaksbuffé och Faiza Hanna och Nighat Ali har fullt upp i Gula Villans stora kök i Alby.

Efter att tidigare ha fått flytta runt mellan olika kök håller matföretaget Provins till här sedan i augusti.

– Jag är jätteglad. Det är kul att ha ett eget kök där vi kan laga mat i lugn och ro och inte behöver stressa, säger Faiza Hanna.

Hon har jobbat med Provins i två år, till en början på timmar, senare på deltid. Nu bjuder hon på rödlök kryddad med malen sumak, vanlig i norra Irak. Smaken är intensivt syrlig.

– Jag har stort intresse av att laga mat och är van vid att laga stora middagar hemma, åt 80–100 personer, säger hon.

Provins företagsidé är att kombinera matlagning och arbetsmarknadsinsatser. Genom att ta tillvara på Botkyrkakvinnors kunskaper i matlagning kan företaget både sprida internationell matkultur och erbjuda jobb till människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

– Genom mat skapar vi jobb. I Botkyrka talas 150 till 160 olika språk och det ger en otrolig potential. Vi bevarar traditioner och mathantverk. Vi lagar både mat som folk känner igen och mat som är ny, säger Josefin Uhnbom, grundare och vd.

Företaget levererar mat, fika och tilltugg till företag, organisationer och myndigheter. Dessutom serverar man lunch och fika i Gula villan på fredagar och lördagar. Nästa vecka, i samband med Hållbarhetsveckan, arrangerar man grönsaksmarknad ihop med en grönsaksodlare från Grödinge.

I köket har det blivit eftermiddag och dags för lunch, förberedelserna inför nästa dag har pågått sedan klockan 10 och nu är alla rejält hungriga. På bordet trängs linsröra, köttfärsröra, varmt pakistanskt bröd och kryddiga kikärtor.

– Men de är inte så starka som du brukar göra dem, säger Josefin till Nighat Ali, den andra av Provins två kockar.

Nighat är precis som Faiza Hanna från Botkyrka – Provins rekryterar bara lokalt. Om bara beställningarna kommer in vill företaget ­gärna hitta någon som har erfarenhet av latin­amerikansk matlagning.

Nighat kom i kontakt med Provins genom Subtopia och lagade till en måltid för dem som föll gästerna på läppen. Företaget bryr sig inte om några utbildningar – det är kunskaperna i köket som spelar roll.

– ”Du ska jobba här”, sa de och för två tre veckor sedan började jag jobba deltid här. Jag trivs jättebra.

Jag är van vid att laga stora middagar hemma, åt 80–100 personer.Faiza Hanna, kock

Fakta

Socialt företag med bas i Botkyrka

Provins startade för två år sedan med stöd från länsstyrelsen och Tillväxtverket.

Företaget bedriver cateringverksamhet, restaurang/kafé och festvåning i Gula villan.

Nästa tisdag, den 24 september, börjar man med ett matlabb för unga Botkyrkabor som är nyfikna på att lära sig mer om matlagning. Tio tillfällen är inplanerade under hösten.