Min lokala hjälte

Viby basket driver kampanj för en större sporthall

"Det är långt ifrån en acceptabel nivå", säger Fredrik Hahne, grundare av Viby basket om möjligheten att utöva idrott i den befintliga sporthallen i Viby. Nu hoppas föreningen på en större lokal.
"Det är långt ifrån en acceptabel nivå", säger Fredrik Hahne, grundare av Viby basket om möjligheten att utöva idrott i den befintliga sporthallen i Viby. Nu hoppas föreningen på en större lokal.
Nu höjs röster för en större sporthall i Viby.

- Vi kan inte ta emot alla ungdomar som vill spela basket i vår förening, säger Fredrik Hahne, grundare av Viby basket.

Fredrik Hahne parkerar den vita bilen med Solna Vikings-loggan på. En klubb han spelat med och som han nu sitter som klubbdirektör i. Det var 2007 som han startade Viby basket tillsammans med några andra föräldrar efter att familjen flyttat till orten. Sedan dess har föreningen vuxit och består i dag av 350 ungdomar på cirka 20 lag och 70 ledare.

Vi träffas vid den sporthall som nu finns i Viby. En hall som långt ifrån räcker till för ortens idrottsföreningar och de tre skolorna som samsas om där, menar Fredrik Hahne.

– Vi kan inte ta emot alla ungdomar som vill spela basket i vår förening och skolan kan inte ge alla elever tillräckligt bra förutsättningar att bedriva sin skolidrott. Det är långt ifrån en acceptabel nivå. Om man istället växlar upp så kommer man se att både skolidrotten och föreningslivet blomstrar, säger han.

Inför valet samarbetade Viby basket med andra föreningar och med rektorer på skolorna – ett förslag utarbetades om att Viby borde få en ny fullstor idrottshall. Politiker signalerade redan då att frågan var viktig och efter valet tog Alliansen det vidare genom att skriva ner i sin programförklaring att en hall skulle bli till under mandatperioden. Men Fredrik Hahne menar att det gäller att gå från ord till handling. Om kommunerna, som kämpar med flyktingfrågan och ungdomskriminalitet, ger mer möjlighet till idrottsutövande motverkas även problemen i samhället, tror han.

– De här föreningarna är en enorm resurs för kommunerna. Ge de förutsättningar att bedriva verksamheten ännu bättre än vad de gör i dag så kommer det att betala tillbaka även när det gäller ungdomsfrågor och flyktingmottagande och integration.

Den 10 september går den årliga street basket-festivalen av stapeln på Vibyplanen och Fredrik Hahne hoppas att många dyker upp. Ett 400-tal namnunderskrifter har Viby basket samlat in i dagsläget men man hoppas på fler i samband med uppropet om en ny sporthall.

– Jag är övertygad att här uppe i Viby med så många ungdomar som vi har, som har jättemycket intresse för idrott i en växande stadsdel i Sollentuna, så måste det till en hall och framför allt för skolorna.