ANNONS

Vibyelever fick smaka på livet som ingenjör

Åtta elever från åk 7 på Vibyskolan provade på livet som ingenjör på Snow Software.
Åtta elever från åk 7 på Vibyskolan provade på livet som ingenjör på Snow Software.
Appar kan även utvecklas med penna och papper.
Appar kan även utvecklas med penna och papper.
Den 24 mars fick 20 elever från Vibyskolan prova på livet som ingenjör för en dag.
– Jag hoppas att de fått lite smak för kodning, och en känsla av att de kan själva, säger läraren Caroline Karls.
ANNONS

Åtta av eleverna tillbringade dagen på företaget Snow Software i Solna, och värd för dagen var Sollentunabon Deirdra Doyle som arbetar som teknisk copywriter.

På schemat för dagen stor bland annat app-utveckling – en process som inte bara handlar om teknik.

– Arbetet är mer än att sitta och koda framför datorn. Vi har gått igenom hela processen där man utgår från en kund som vill ha en lösning på ett problem, och designar sedan ett interface, berättar Deirdra Doyle.

Den 24 mars var IGE Day – eller Introduce a girl to engineering day. Dagen instiftades 2014 på initiativ av nätverket Womengineer som arbetar för att hälften av alla ingenjörer som examineras 2030 ska vara kvinnor.

Förra året deltog över 1000 elever i Sverige i IGE Day, och alla företag som tar emot gör det ideellt.

– Det är svårt att anställa kvinnliga utvecklare för det finns inte tillräckligt många. Det är ett stort problem, vi kan inte bygga en framtid baserad på teknologi som är framtagen av enbart män. Man måste ha olika perspektiv i de lösningar man bygger, säger Deirdra Doyle.

Caroline Karls, lärare i matematik, NO och teknik på Vibyskolan, ser temadagen som ett bra tillfälle att få känna på arbetslivet – lite mer på riktigt.

– En del av mitt jobb som lärare är att få eleverna att bli mer intresserade av teknik-ämnet, och att själva få prova på hur det är att arbeta på ett företag är jättepositivt, säger hon.

Caroline Karls ser fortfarande en snedfördelning mellan pojkar och flickor när det gäller elevernas teknikintresse, men hon tror att en uppdatering av teknikämnet kan bidra till en jämnare fördelning i framtiden.

ANNONS

– Teknikämnet handlar inte längre mest om verkstäder och motorer, utan fokuserar mer på problemlösning. Det gäller också själva ingenjörsyrket. Det är inte lika renodlat tekniskt som många tror, säger hon.

Fakta

21 procent av studenterna var kvinnor

  • Under läsåret 2014-2015 var totalt 83 063 studenter registrerade på universitets- och högskoleutbildningar inom teknikområdet. Av dessa var 33 procent kvinnor
  • Det största delområdet Datateknik hade totalt 30 377 studenter, och av dessa var cirka 21 procent kvinnor.
Källa: Universitetskanslersämbetet och SCB
Fakta

Robyn + teknik = Tekla festival

Den 22 april arrangeras Teklafestivalen på KTH för tredje året.

TEKLA riktar sig till tjejer mellan 11 och 15 år och innehåller work shops, föreläsningar och fest.

Festivalen arrangeras av artisten Robyn och Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, i samarbete med företag som Spotify och Ericsson mfl.

Anmälan till TEKLA stänger 31 mars.

Källa: Teklafestivalen