Victoria Benedictsson får egen park

Platsen vid Norr mälarstrand där macken ligger ska få ett namn.
Platsen vid Norr mälarstrand där macken ligger ska få ett namn.
Victoria Benedictsson får en egen park och platsen vid Norr mälarstrand där macken ligger döps efter en gammal trädgårdsmästare.

Det är två nyheter från stadens namnberednings senaste möte.

Mitt i skrev för några dagar sedan om två platser på Kungsholmen som ska få nya namn. Och nu väntar ännu fler namngivningar i stadsdelen, visar det senaste protokollet från stadsbyggnadsnämndens namnberedning.

Det handlar dels om platsen där macken vid Norr Mälarstrand ligger. Den föreslås få namnet Holger Bloms plats efter den berömde stadsträdgårdsmästaren som bland annat anlade parkmarken längs Norr mälarstrand.

Liberalernas Rasmus Jonlund har länge drivit frågan om att området borde namnges, bland annat genom insändare i Mitt i Kungsholmen.

– Det är jättekul att de nu inser att platsen behöver ett namn. Först tyckte de inte att den behövde namnges men nu har de ändrat sig, förmodligen efter alla skrivelser och förslag som kommit in. Holger Blom var faktiskt ett av mina tidiga förslag, säger han.

Det andra nya namnet får en ny park i Stadshagenprojektet som ännu inte börjat byggas. Parken kan komma att kallas Victoria Benedictssons park efter den kända författaren.

Förslaget kommer efter en motion från en annan libera: Hanna Gerdes, som Mitt i tidigare skrivit om. Hon ifrågasatte att en väg på västra Kungsholmen heter Ernst Ahlgrens väg, vilket var pseudonymen för Victoria Benedictsson och inte hennes riktiga namn. Därför föreslog hon att namnet skulle bytas.

Nu verkar alltså den vägen få heta vad den heter och författaren hyllas i stället med en ny park.