Victoria Kawesa (Fi) avgår

Victoria Kawesa avgår som partiledare för Fi.
Victoria Kawesa avgår som partiledare för Fi.
Victoria Kawesa avgår som partiledare för Feministiskt initiativ av personliga själ, uppger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson till TT, enligt Svd: "Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn"

Johanneshovsbon Victoria Kawesa blev Sveriges första svarta partiledare, när hon tillsammans med Gudrun Schyman i mars valdes till att leda Fi. Men tiden har präglats av hot och anklagelser.

– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro och jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden och över att ha varit den första svarta partiledaren, säger Victoria Kawesa till TT som SvD kunnat berätta.

Victoria Kawesa har under sin korta partiledartid varit omstridd. Bland annat anklagas hon för att plagierat en forskares arbete vid Södertörns Högskola.

Hon har idag ingen relation med Södertörns Högskola, meddelar man från högskolan. Förundersökningen pågår fortfarande.

Gudrun Schyman (Fi) fortsätter som ensam partiledare fram till partikongressen i februari. Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare och Schymans parhäst kommer att väljas då, skriver Svd.