Victoria svårt eldhärjat

Restaurangchefen på Victoria, Peter Bedoire, var på plats tidigt på morgonen för att se över skadorna. Det var i går oklart hur mycket som behöver saneras efter brandattentatet.
Restaurangchefen på Victoria, Peter Bedoire, var på plats tidigt på morgonen för att se över skadorna. Det var i går oklart hur mycket som behöver saneras efter brandattentatet.
Den anrika Stockholmskrogen Victoria i Kungsträdgården eldhärjades natten till måndag. Polisen misstänker att branden var anlagd.

För restaurangen innebär det en ekonomisk smäll – mitt i turist­ruschen.

Polisavspärrningen gick runt hela restaurang Victoria i går morse efter att någon eller några okända personer tänt eld på restaurangen under natten mot måndagen. Larmet gick klockan 01.51.

Glasrutorna till entrédörren och en större ruta in till matsalen var krossade. Lampor hade smält av värmen från elden, utemöbler hade brunnit och delar av tältet till uteserveringen och presenningen var helt förstörda av branden. I den del av matsalen som ligger närmast mot Kungsträdgården såg en del möbler ut att ha blivit rökskadade.

Restaurangchefen Peter Bedoire var på plats tidigt igår morse.

– Det är inte kul att komma till sin arbetsplats när det ser ut så här. Vi får stoppa alla leveranser hit. Vi får se när vi kan vara i gång igen, säger han.

Enligt polisen ska ett vittne ha hört en duns i närheten av restaurangen. Därefter ska vittnet ha sett två män springa i väg.

Vittnet gick då fram till restaurangen och såg att det brann, berättar Mikael Wejnäs vid Norrmalmspolisen.

– Det var en fullt utvecklad brand i påbyggnaden redan när vi kom dit. Den delen blev brandhärjad, men elden spreds inte in i själva restaurangen, säger Lasse Johansson, ledningsoperatör vid Stockholms brandförsvar.

Branden var släckt på 20 minuter från det att räddningstjänsten kom dit.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, som det heter när liv eller stora materiella värden hotas vid en anlagd brand. Polisens tekniker undersökte restaurangen under måndagen. Polisen kommer också att förhöra personer som befunnit sig i området.

– Vi har en hel del att jobba med. Förhoppningsvis finns fler vittnen till händelsen. Och kanske har gärningsmännen fastnat på någon övervakningsfilm, säger Mikael Wejnäs.

Restaurangen var stängd när det brann. Ingen person skadades.

Restaurangchefen på Victoria säger att han inte känner till någon tidigare hotbild.

– Jag har ingen aning om varför det här har hänt. Det känns dumt att spekulera i nuläget, säger Peter Bedoire.

Branden ägde rum mitt i hög­säsongen. Nu tvingas Victoria hålla stängt medan man återuppbygger det som brunnit och röksanerar resten.

– Vi kommer att försöka komma igång så fort det går. Vi vill såklart minimera det ekonomiska bortfallet, säger Peter Bedoire.

Kanske har gärningsmännen fastnat på någon övervakningsfilm.Mikael Wejnäs, polis