Vid Eriksdalsbadet är styrketräningen gratis

Slits du mellan att njuta av solen och att gå på gymmet?

Slå två flugor i en smäll – utan att det kostar dig en krona.

Just nu erbjuds gratis instruktioner på Eriksdalsbadets utomhusgym.

Har du också promenerat förbi Eriksdalsbadet och sneglat misstänksamt på trästockarna? Kanske varit lite nyfiken, men inte riktigt vågat dig fram?

Stockholms idrottsförvaltning gör nu ett krafttag för att fler ska börja använda stadens utomhusgym, och erbjuder den här veckan gratis instruktioner.

– Vi brukar göra en del punktinsatser, och jag tror och hoppas att det kan hjälpa många att komma igång, säger Pia Felldin, samordnare på idrottsförvaltningen.

Av Stockholms 16 utomhusgym, varav det första byggdes 2009, ligger två på Södermalm. Trägymmet utanför Eriksdalsbadet och Pålsundsparkens stålgym vid bron till Långholmen.

– Jag tror att många har sett dem men inte riktigt vågat sig fram. Speciellt tjejer, de verkar ha svårare än killar att ta sig dit vilket vi hoppas kunna ändra på, säger Pia Felldin.

Enligt en forskningsrapport som kom förra sommaren var 66 procent av alla som använde utomhusgymmen män.

En av dem är Hannes Wistrand, 24, som står vid axelpressmaskinen nedanför Eriksdalsbadet, omgiven av lövträd, båtar och en och annan kvackande and. Han brukar åka hit tre gånger i veckan och föredrar det framför att träna inomhus.

– Det blir ganska verklighetsfrånvänt när man kör inne, det känns skönare att lyfta stockar, mer på riktigt. Det är inte lika härligt vid minus 18 grader, men varför ska man betala för träning när det går att göra det gratis?

Hector Lenis på Eriksdalsbadet är en av dem som håller i gratis-instruktionerna, och han säger att han bara har fått positiva reaktioner hittills.

– Det är lite annorlunda eftersom man inte kan justera motståndet, men det finns alltid en lättare och en tyngre variant och man får vara lite mer påhittig, lägga på hopp och så.

Har du några tips till nybörjaren?

Titta på instruktionsbilderna och tänk på hållningen. Ner med axlarna, spänn magen, svanka inte.

Instruktören Hector Lenis visar Rozafa Krasniqi hur axelpressmaskinen fungerar.

Fakta

Lär dig gratis

Gratis instruktioner erbjuds på Eriksdalsbadets utomhusgym den här veckan:

Onsdag: 16.30–17.30.

Torsdag: 15–16.

Antalet platser är begränsat. Boka på www.stockholm.se/aktivitetsbokningen.

Hemsidan visar även en karta över var det finns utegym.

Källa: Stockholms stad