ANNONS

Vikariestopp på biblioteken – tvingas stänga på vardagar

Sköndals bibliotek har tvingats stänga under vissa vardagar på grund av personalbrist.
Sköndals bibliotek har tvingats stänga under vissa vardagar på grund av personalbrist.
Sköndals bibliotek har vid två tillfällen tvingats hålla stängt på vardagar, under den senaste tiden. Anledningen är ett vikariestopp till följd av bristande resurser.
– Har vi mer än ett par sjuka bland personalen i biblioteksområdet måste vi panikstänga, säger bibliotekarien Gustav Almestad.
ANNONS

Biblioteken i Gubbängen och Sköndal håller sedan en tid helgstängt. Neddragningar på kulturförvaltningens resurser och minskande personal gör det ohållbart att ha öppet på helger.

De bristande resurserna gör att biblioteken inte har råd att ta in vikarier vid personalfrånvaro. Det har lett till att Sköndals bibliotek under de senaste veckorna har tvingats att hålla stängt vid två tillfällen även på vardagar.

Sköndal minst prioriterat

Sköndals bibliotek är det minst prioriterade i området och om det saknas personal på Gubbängen, Enskede eller Farsta bibliotek måste de omgruppera arbetsstyrkan.

– Det blir väldigt kännbart i förkylningstider. Har vi mer än ett par sjukdomsfall i biblioteksområdet måste vi panikstänga, säger Gustav Almestad, bibliotekarie på Sköndals bibliotek. 

Att ordna logistiken kring att behöva stänga ett biblioteket i sista minuten ökar även arbetsbördan avsevärt för bibliotekarierna, menar Gustav Almestad.

– Det blir en massa jobb som tillkommer. Vi måste stänga, skriva om skyltar, lägga upp information på internet, boka om möten och mycket annat.

Enskede bibliotek också drabbat

Den 9 oktober var Enskede bibliotek tvungna att stänga tidigare under en vardag, till följd av personalbrist.

– Det är jättetråkigt. Med den rådande budgeten har vi inte resurser till att ta in vikarier vid personalbortfall, säger Karin Axelsson, chef för biblioteken i Enskede, Farsta, Gubbängen och Sköndal.

Omorganisation av kulturförvaltningen

Kulturförvaltningen är just nu inne i en stor omorganisation som görs för att klara av besparingar på 24,7 miljoner kronor och ett effektiviseringskrav på 21 miljoner. Det framgår i den Blågröna budgeten för 2019.

ANNONS

Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) menar att den nya organisationsstrukturen som är på plats den 4 november är flexiblare och kommer att innebära att biblioteken kommer kunna återgå till ordinarie öppettider.

– Vi är i slutfasen av en omställning av biblioteksorganisationen. Under denna period har oplanerad frånvaro bland personalen, som sjukdom och VAB, ibland lett till bemanningsproblem. Delvis som en följd av pågående fackliga förhandlingar. Vår syn på budgeten är att den är en stärkning av kostnadskontrollen inom biblioteken som vi genomfört under året och ger en bättre grund att stå på. Det betyder att de 16 miljoner vi nu skjuter till i nästa års budget kan gå direkt till uppstärkning av stadens biblioteksverksamheter i form av digitalisering, öppettider, aktiviteter och trygghetsskapande åtgärder, skriver Jonas Naddebo (C) till Mitti