ANNONS

Brommaskolor drabbade av nytt it-haveri – kostar miljoner

Dator. Skola. Barn.
Förseningen av ny it-leverantör har inneburit höjda kostnader för bland annat Nya elementarskolan i Åkeshov.
Ännu ett it-haveri kan leda till miljontals kronor i oförutsedda kostnader för Stockholms stads skolor. Nya Elemantar i Åkeshov drabbas av stora smällar och på Vällingbyskolan kan man tvingas införa vikariestopp.
ANNONS

På Nya elementarskolan i Åkeshov har bytet av it-leverantör inneburit 200 000 kronor i höjda kostnader per månad under förseningen.

– Det är svårt att jobba med kostnader man inte rår på. Varken vi eller andra skolor kan påverka förseningen, säger Mikael Odin, rektor till DN.

Skolplattformen i Stockholms stad – ett år efter starten

Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om haveriet med skolplattformen, som sedan starten har strulat: den är långsam, svårnavigerad och full av buggar. Dessutom har den kostat över 600 miljoner kronor.

Nu kommer nästa smäll. Flera skolor tampas med att den nya it-leverantören inte har kunnat leverera tjänster i tid. Samtidigt betalar vissa skolor i Stockholms stad för den gamla it-leverantören, vilket gör att kostnaderna skenar långt över budget.

– Detta är inte klokt – det är något som skolorna inte kunnat påverka, säger Kristina Ringqvist, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund till DN.

”Elever och lärare får ta smällen”

Vällingbyskolan ska renoveras.

Vällngbyskolan.

Nu drabbas även elever och lärare av felsatsningen. På Vällingbyskolan har kostnaderna lett till förslag om vikariestopp.

ANNONS

– Detta betyder i förlängningen att elever och lärare får ta smällen, säger Kristina Ringqvist.

Obehöriga ska vikariera

Det föreslås, enligt uppgifter till DN, att fritids- och servicepersonal ska hålla lektioner när lärare är sjuka. Lärare ska också täcka upp för sina kollegor genom att hoppa in som vikarier. Kristina Ringqvist är kritisk till förslagen.

– Vikarierandet kommer göra lärarna så trötta och kvaliteten på undervisningen kommer att sjunka. För lärarnas arbetsbelastning är detta katastrofalt. Fler kommer bli sjukskrivna och inte orka, vilket också drabbar eleverna, säger hon.

Skolplattformen synas – staden ville inte berätta vad det kostar

På Blackebergsskolan kan man i dagsläget inte svara på hur stor kostnaden blir, inte heller om man får tillbaka det man har förlorat.

– Vi vet ännu inte om vi kommer att bli kompenserade för kostnaden, säger Sara Fransson, rektor till DN.