Vikings drar sig ur basketligan

Solna Vikings hoppas att en del spelare stannar i klubben, men medger att det är troligt att några lämnar efter beskedet om nedflytten i basketettan.
Solna Vikings hoppas att en del spelare stannar i klubben, men medger att det är troligt att några lämnar efter beskedet om nedflytten i basketettan.
Den sparkade klubbdirektören Jan Marklund menar att han ­ensam genererade kontakter och sponsorer.
Den sparkade klubbdirektören Jan Marklund menar att han ­ensam genererade kontakter och sponsorer.
Usel ekonomi tvingar Solna Vikings att dra sitt herrlag ur basketligan.

– Om vi bara kört på utan att bry oss om kostnaderna så hade vi riskerat den fantastiska verksamhet vi har, säger klubbens ordförande John Carlander.

Turbulensen i Solna Vikings fortsätter. I februari fick mångårige klubbdirektören Jan Marklund sparken, därefter åkte damlaget ur basketligan.

Nu drar den 14-faldiga svenska mästarklubben sitt herrlag ur basketligan. Orsaken är dålig ekonomi sedan flera år tillbaka.

– Vi var tvungna att dra åt svångremmen ytterligare. Om vi bara kört på utan att bry oss om kostnaderna så hade vi riskerat den fantastiska verksamhet vi har, säger Solna Vikings ordförande John Carlander.

Lagkaptenen Serkan Inan är kritisk mot sin moderklubb. Själv är han klar för hårdsatsande AIK Basket, men flera av lagkamraterna sitter på gällande ligakontrakt med Solna Vikings.

– Det lär inte bli lätt för dem att hitta nya klubbar i ett så här sent skede. Den dåliga ekonomin kan inte ha kommit som någon överraskning för klubbledningen. Det är oprofessionellt att signa spelare i ett sådant läge, säger han.

Beslutet var tufft att ta menar John Carlander.

– Men bättre att dra i bromsen nu än att någon annan gör det senare under säsongen.

Enligt honom beror inte Solna Vikings ekonomiska problem på att klubben har tappat sponsorer som vissa hävdat, utan på att den tidigare klubbdirektören Jan Marklund spenderat mer pengar än styrelsen har budgeterat för.

Jan Marklund förnekar anklagelserna.

– Att komma med snack om att jag har lurat styrelsen och kört över budgeten är så fruktansvärt fel. De har sparkat en person som ensam genererat kontakter och sponsorintäkter. Det är förklaringen bakom den dåliga ekonomin, säger han.

John Carlander är övertygad om att rätt beslut har tagits. Men klubben har ett hårt arbete framför sig med att få ekonomin på fötter igen.

Målet är att bli bäst i Sverige på dam- och herrsidan – med en majoritet spelare som är fostrade i norra Stockholm.

– Fast ingen verksamhet får parasitera på någon annan, de måste alla fungera inom samma klubb, säger han.

Enligt uppgifter i kvällpressen har AIK Basket visat intresse för flera spelare i Solna Vikings.

– Vi hoppas ju att en del av dem stannar. Men vi måste vara ödmjuka. Det är möjligt att några av dem inte gör det. Deras kontrakt var ju med ett ligalag, inte med ett lag i basketettan, säger John Carlander.

Fakta

Har 14 SM-guld

Solna Vikings bildades 1959 då basket upptogs som en sektion i Solna IF.

Klubben har 60 lag och 1 100 medlemmar.

Dessutom samarbetar man med andra klubbar i Vikingsalliansen med ytterligare 200 ungdomslag och 2 500 medlemmar.

Klubben har totalt tagit 14 SM-guld, sex på herrsidan och åtta på damsidan.