Kalas i Viksjö när Alfons fyller 45 år

Det är nu 45 år sedan "God natt, Alfons Åberg" kom ut.
Det är nu 45 år sedan "God natt, Alfons Åberg" kom ut.
Sedan "God natt, Alfons Åberg" har det blivit 25 böcker till.
Sedan "God natt, Alfons Åberg" har det blivit 25 böcker till.
Saft, syltkakor och sagostund utlovas när Viksjö bibliotek firar Alfons Åbergs 45-årsdag. Men trots att barnbokskaraktären börjar bli till åren är han fortsatt populär, berättar Lena Molin som är bibliotikarie i Viksjö.

– Han är verkligen en klassiker, och det är så härligt att dagens och gårdagens barn älskar honom lika mycket. Han är tidlös, säger Lena Molin, bibliotikarie på Viksjö bibliotek.

Lena Molin har fått det hedervärda uppdraget att hålla sagostunden med ”Aja baja, Alfons Åberg” på lördag den 18 november, när Viksjö bibliotek firar hans 45-årsdag.

”För ful” för USA

Alfons Åberg har översatts till 30 olika språk, och på lördag har biblioteket böcker på många olika språk, för att även de som inte pratar svenska ska känna sig välkomna. I nästan hela världen läser man Alfons. Nästan.

– Det är väl i USA han inte går hem, han är för ful tycker de. Han är ju inte så bildskön, Alfons, säger Lena Molin.

Alfons – ”en liten filosof” som det är lätt att identifiera sig med

Varje år lånas en miljon Alfons-böcker från Sveriges bibliotek, och när Lena Molin ska förklara vad som gör pojken så populär hänvisar hon till att han är så lätt att känna igen sig i.

– Han är en vanlig kille, som bor i en förort. Ingen action, utan vardagsdramatik. Alfons vill inte slåss, är inte särskilt stark, utan är en vanlig grabb med mycket känslor i. Han är en liten filosof, som tänker mycket. Han har alla känslor ett barn har inom sig, så det är jättelätt för barn att identifiera sig med honom, säger Lena Molin.

Fakta

Familjelördag med Alfons Åberg-tema

Vad: Alfonsböcker på många olika språk, Alfonsspel i ipad-hörnan, pyssel och sagostund med ”Aja baja Alfons Åberg”. Dessutom fika med Alfons syltkakor och saft.
Var: Viksjö bibliotek.
När: Lördag 18 november klockan 11-15. Sagostund klockan 13.