Vilken är den viktigaste frågan i Järfälla?

Akil Zahiri, David Spak, Sophie Palmgren och Emerich Roth.
Akil Zahiri, David Spak, Sophie Palmgren och Emerich Roth.
Trygghet, skolor och vård – det kan bli nästa års stora valfrågor. Så tyckte i alla fall några engagerade Järfällamedborgare som Mitt i träffade i Jakobsbergs centrum.

Inför valet nästa år tar Mitt i Järfälla tempen på den politiska debatten. Vi träffade fyra engagerade medborgare i Järfälla och lät dem berätta om vad som är viktigast för dem inför nästa val.

Akil Zahiri, 33 år, talesperson för Imam Ali-moskén
– Många fokuserar bara på flyktingpolitiken men för mig handlar det om trygghet. Vi såg vad som hände på Drottninggatan och vid vår moské. Samhället måste präglas av trygghet, utan det fungerar inget annat. Hur ska vi göra för att känna oss trygga i framtiden?

David Spak, 26 år, drev bloggen Järfällanytt
– Att prioritera specialresurser till skolorna, att man lägger tid och kraft på det. Att folk hoppar av skolan sent i åldrarna kostar samhället 260 miljarder kronor enligt en undersökning. Så mycket kostar det inte att anställa speciallärare och studie- och yrkesvägledare som kan ge barn rätt stöd från början.

David Spak, Emerich Roht, Akil Zahiri och Sophie Palmgren.

Sophie Palmgren, 25 år, administrerar Facebookgruppen ”Händelser i Järfälla”
– För mig är sjukvården och brottsförebyggande arbete viktigast. Det är för långa väntetider och stressad personal inom vården, där behövs mer resurser av alla slag. Dessutom vill jag se fler uniformer på stan, trygghetsvärdar, poliser, väktare. Det satsas det för lite på.

Emerich Roth, 93 år, Förintelse-överlevare och föreläsare
– Tyvärr förmår inte alla föräldrar ge sina barn den kärlek de behöver. Skolan är den enda platsen som har möjlighet att kompensera det som fattas i hemmet. Därför borde skolan få alla de resurser som behövs för att fungera som ett andra hem för de som behöver det. Skolans värsting kanske inte blir en ny Hitler, men kan åsamka samhället stora skador och människor lidande, som kan kosta mycket mera att reparera än det hade kostat att hjälpa honom eller henne medan de var kvar i skolan.

Vilken är den viktigaste valfrågan i Järfälla?

Bo Widegren, 78
– Kallhälls miljö! Det är kaos! Det blir fulare och fulare bara. Det byggs för mycket, för fult, och i fel stil. Man kan inte bygga höghus i en by.
Esmat Nabavi, 23
– Det borde vara lättare att få en lägenhet, eller åtminstone ett jobb så man kan hjälpa vänner och familj. Jag har jobb själv, men tänker på andra.
Hans Mohlin, 81
– Pensionen är det viktigaste. Vi pensionärer ligger efter, och vi betalar för mycket i skatt.
Krystyna Kuleszynska, 63
– Jag vill se fler jobb till de som vill jobba. Jag är 63 år och vill jobba, men får inga jobb. Det är fel!
Salome Kashefi, 39
– Barnen är den viktigaste frågan. Får vi inte ordning på dem får vi inte ordning på något annat. De måste få rätt redskap för att utvecklas i skolan.