Viktigt att fylla på vaccinationen

Vädret har i år varit idealiskt för fästingarna. De små parasiterna orsakar många besök på Österåkers vårdcentraler och hårt tryck på Vaccinbåten.

Frågelistan på 1177 Vårdguiden toppas just nu av funderingar om fästingar och borrelia, likaså är det många som kontaktar vårdcentralerna i Österåker om sina fästingbett.

Enligt Didrik Van Hoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, blir fästingarna både fler och aktivare i fuktigt väder.

– Det är många, både fastboende och öbor, som säger att det är mycket fästingar i år, även på platser där de inte tidigare har sett dem, berättar Harald Zetterquist på Vaccinbåten .

Under juli har båten gjort två stopp vardera på Ingmarsö och Ljusterö.

– Det är väldigt många som har kommit och vaccinerat sig, ett hundratal på vardera ö vid varje tillfälle.

I Vaxholm finns ingen vaccinationsmottagning. På Vaxholms vårdcentral erbjuds TBE-vaccinering bara i mån av tid och under sommartid hänvisas många i stället till Fästingbussen och vaccinationsmottagningar i närliggande kommuner.

Skärgårdsvaccinatörerna som stått utanför ICA Vaxholm vid tre tillfällen kommer inte tillbaka mer i sommar. Men den som ännu inte har vaccinerat sig kan bege sig till Åkersberga där Fästingbussen står på plats utanför Coop Extra nu på fredag och de tre efterföljande.

– Det är aldrig är för sent att ta en spruta. Om det är fem år sedan sist är det viktigt att fylla på nu, man måste aldrig börja om, säger Harald Zetterquist.

Österåker Polis och räddningstjänst larmades till sjön Largen i Österåker av en person som sa sig ha sett att någon drunknade. Detta inträffade förra tisdagen strax före klockan 20.

En helikopter med dykare skickades till platsen där man hittade en person i vattnet.

Hjärt- och lungräddning inleddes men personens liv gick inte att rädda.

Det är många som säger att det är mycket fästingar i år.

Helikopter och dykare fann drunknad person