Viktigt att ha egen köplats hos Bostadsförmedlingen

Står du eller sambon som medsökande till varandra i Stockholms bostadskö? Se då till att även ha en egen köplats.

Ulrika och hennes man fick en kalldusch när de skulle skilja sig och insåg att det enbart är hon som har rätt till ködagarna.

När Ulrika och hennes man bestämde sig för att flytta isär insåg de att de bara har en plats i kön hos Bostadsförmedlingen, Stockholms kommunala bostadskö, då mannen stod som medsökande till Ulrika.

Paret kan heller inte bestämma vem utav dem som ska få köplatsen.

– När vi ställde honom som medsökande för över tio år sedan uppfattade vi det som att vi delade på köplatsen. Det är inte förrän nu vi fattat konsekvenserna. Han får börja om på noll och jag kan inte heller överlåta min plats till honom om jag inte dör, även om vi är gifta, säger Ulrika.

Enligt Mona Lindén, förmedlingschef på Bostadsförmedlingen har reglerna under hennes drygt tio år på förmedlingen sett likadana ut.

Varför kan man inte få överlåta sin plats till någon annan?

– Exakt varför vi valt de reglerna kan jag inte svara på. Jag vet att det finns andra köer där man gör på andra sätt, men hos oss är det bara den huvudköande som samlar ködagar. Platsen kan inte överlåtas förrän man själv avlider och då räknas dagarna från det datum som man ställde sig som medsökande, säger Mona Lindén.

Inte heller om man blir gammal, sjuk eller behöver flytta till ett särskilt boende av andra skäl, kan man överlåta sin köplats till ett barn, make/maka eller sambo.

Har ni någon plan på att se över de här reglerna?

– Vi ser över reglerna då och då, men att ändra detta skulle innebära en jättestor förändring för dem som redan står i kön. Det skulle behövas en grundlig utredning av alla konsekvenser och det är inget som vi har diskuterat, säger Mona Lindén.

Hon rekommenderar istället alla kunder att ha varsin köplats, plus att man kan stå som medsökande till sin sambo eller partner.

– Då har man två kötider att använda. Det kan vara strategiskt inte bara om sådan här situationer uppstår, att man ska separera. Det kan även vara så att man vill använda den ena kötiden nu och den andra om ett par år när barnen flyttat ut och man behöver något mindre till exempel.

Pluset med att stå som medsökande är att fastighetsägaren då kan räkna ihop inkomsterna från er båda, och då kan godkänna en högre hyra än vad man skulle klara av som ensam sökande.

Är det många som inte har uppfattat de här reglerna och hör av sig till er?

– Det händer då och då att man misstuppfattat reglera och ringer oss. Det är så klart jätteråkigt och vi kan självklart se över hur vi informerar, säger Mona Lindén.

Ulrika och hennes man sitter nu en rävsax och är osäkra på hur de ska göra för att ordna varsitt boende.

– Tanken var att han skulle kunna få en hyresrätt och jag löser ut honom ur vår bostadsrätt, men banken ger inte bara en av oss lån. Eventuellt har vi ett köpbyte på gång med en familj i samma förening som vill ha större, eller så flyttar vi allihop till en hyresrätt och så flyttar jag sen ut, säger hon.