Viktigt beslut taget för nya tunnelbanan

Idéskiss: så kan Barkarby station se ut
Idéskiss: så kan Barkarby station se ut
Den planerade tunnelbanelinjen mellan Akalla och Barkarby har fått miljötillstånd av Mark- och miljödomstolen. Det är ett avgörande beslut för tunnelbanans utbyggnad.

– Ett glädjande besked. Hårt arbete ger resultat. Nu är vi ett steg närmare att sätta spaden i marken och borren i berget för den största tunnelbaneutbyggnaden på över 40 år, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Mark- och miljödomstolens beslut att tilldela miljötillståndet för utbyggnaden är avgörande för att kunna sätta igång bygget. Enligt ett pressmeddelande från Moderaterna i landstinget har domstolen i stort sett gått med på förvaltningens förslag men skärpt ett antal punkter.

– Domstolen har gjort en bred prövning av projektet och kommit fram till att det följer miljöbalkens regler. Nu följer det fortsatta arbetet där vi även ska se till att noggrant gå igenom domen och analysera hur vi bäst kan leva upp till den i det fortsatta arbetet, säger Kristoffer Tamsons.

Det handlar bland annat om villkor för bullerstörningar vid bygget och grundvattenpåverkan. Sammanlagt ska fyra kilometer ny tunnelbana byggas norrut på blåa linjen och ge två nya stationer: Barkarbystaden och Barkarby station. Planerad byggstart är nästa år och hela projektet väntas ta omkring sex år att slutföra.