”Viktigt att inte låta sig skrämmas”

Aleksandr Siniak och vinnaren i tävlingsklassen pojkar upp till och med 15 år Nils Uniyal.
Aleksandr Siniak och vinnaren i tävlingsklassen pojkar upp till och med 15 år Nils Uniyal.
När Ängby fäktklubb skulle ta tåget från Stockholm till Malmö i fredags ställdes resan in på grund av terrordådet.
Men klubben beslutade sig för att inte stoppas av terrorn, och i helgen tog laget flera medaljer på plats i Malmö.
– Det viktigaste var att visa att vi inte låter oss skrämmas, säger klubbens ordförande Thomas Åkerberg.

Klockan 17:06 i fredags skulle Ängby fäktklubb ha rest med tåg från centralen i Stockholm för att delta vid tävlingen Malmö open. Men terrordådet på Drottninggatan ett par timmar tidigare gjorde att all tågtrafik ställdes in.

Klubben beslutade sig då snabbt för att inte låta sig besegras av terrorns konsekvenser, utan arrangerade snabbt om resplanerna så att ungdomarna kunde åka till Malmö och tävla i alla fall.

Med hjälp av flyg, nattåg och skjutsvänliga föräldrar kunde över 20 personer åka ner och delta i tävlingarna, fast beslutna att inte låta händelsen på Drottninggatan sätta stopp för planerna.

– Vi kallade till ett rådslag hemma hos en förälder när vi fick höra om vad som hänt, och kom ganska snabbt fram till att vi skulle försöka lösa situationen på något vis, säger klubbens ordförande Thomas Åkerberg.

Var det självklart att åka ner och tävla trots det som hänt i Stockholm?

– Alternativet, att lägga ner allt och stanna hemma, var inte aktuellt egentligen. Vi kände att sådana här händelser, vars syfte är att lamslå ett fungerande samhälle, inte ska få fungera. Vardagen måste få rulla på som vanligt.

Terrordådet satte sin prägel även på tävlingarna i Malmö, där deltagare från ett tiotal länder på lördagen samlades för en tyst minut med anledning av dådet.

Vid tävlingarna lyckades Ängby bland annat kamma hem en guldmedalj och tre brons.

– Men det viktigaste med helgens tävling var inte att vinna, det var att visa att vi inte låter oss skrämmas, säger Thomas Åkerberg.

Läs mer:  Allt om terrordådet i Stockholm