ANNONS

”Viktigt att lyssna på sina inre röster”

Författaren Mikael Bergstrand har bland annat skrivit Delhis vackraste händer.
Mikael Bergstrand kommer till S:ta Annagården på onsdag 8 mars.
Mikael Bergstrand, författaren bakom "Delhis vackraste händer", berättar om sina böcker, Indien och andlighet på S:ta Annagården på onsdag.
– Jag har stor respekt för människor som tror, säger författaren Mikael Bergstrand, som själv beskriver sig som en ”troende ateist”.
ANNONS

Mikael Bergstrand tycker att människor skulle må bättre av att vara lite mer andliga.

– Det är viktigt att att folk lyssnar på sina inre röster. Om man jämför med mitt liv i Indien, där de flesta är hinduer, är religionen alltid närvarande. Nutidsmänniskan har så mycket saker. Vi ska alltid hitta lösningar, men samtidigt har vi aldrig haft så mycket problem och människor som springer in i väggar.

– Det finns en massa namn… KBT, rosenterapi, det finns tusen saker. Det kan säkert hjälpa, men man kan också drunkna i det.

Själv ska han inom kort åka på ett retreat i ett kloster, för att finna lugnet.

– Jag tycker om miljöerna kopplade till kristendom.

”Det är ett land faktiskt ingen kan vara oberörd för.”

Författaren bjöds in av S:ta Annagården för att prata om sina böcker, men även om andlighet. På onsdag den 8 mars är det dags.

– Jag tror att de tilltalas lite av den filosofiska tonen i mina böcker. Det handlar lite om liv och död, livsfrågor. Jag kommer att prata om mina böcker och om hur jag tecknar mina karaktärer. Och så humor, det är viktigt för mig.

Delhis vackraste händer blev serie i SVT

Mikael Bergstrand är mest känd för böckerna om Göran Borg, en medelålders man som åker till Indien. Boken ”Delhis vackraste händer” filmatiserades och har nyligen gått som tv-serie på SVT. Hannes Holm regisserade och Björn Kjellman spelar huvudrollen som Göran.

ANNONS

– Han gör en kanontolkning av den här mannen. Det var ett privilegium att se serien, jag tycker att den blev bra.

Ett tema i berättelsen om Göran Borg är kulturkrockar. Något som Mikael Bergstrand har egen erfarenhet av, eftersom han själv bodde i Indien mellan 2007 och 2011.

– Det var en ögonöppnare på många sätt. Det är ett land faktiskt ingen kan vara oberörd för. Det är så väsensskilt från Sverige.

Gillar det magiska Indien

Främst berördes Mikael Bergstrand av de stora skillnaderna mellan människor.

– Man blir imponerad av människan, av vad hon klarar. Det finns en stor fattigdom. Det gäller att inte bli blind för det man ser, att man ser barnen i slummen och tiggarna och sen till slut så bryr man sig inte. Det är lite samma sak som man ser i Sverige, med tiggarna som finns här. Det är den värsta dödssynden, tycker jag. När man inte ser människor. Likgiltighet, heter det ju!

Men det finns också en magisk del av Indien, tycker Mikael Bergstrand.

– Den magiska delen är väldig suggestiv. Man sätts i ett sorts tillstånd när man kommer in i ett tempel, med färgerna, rökelsen. Det känns som man förflyttas någon annanstans.