Grymt viktigt med solskydd – även för grisarna på Bögs gård

Även grisar kan behöva solskyddskräm. Bonden Bia Ström på B
Bia Ström passar på att smörja Fanny med solskyddsfaktor 50.
Det är inte bara vi människor som riskerar att bränna oss på solen så här i början av sommaren.
Bonden Bia Ström på Bögs gård är noga med att smörja gårdens två grisar Fanny och Freja med solskydd på de mest utsatta kroppsdelarna.

– Ja, annars bränner de sig, precis som vi. De blir jättelätt brända, särskild på huvudet kring öronen där de inte har så mycket borst och där de har svårt att själva täcka med gyttja, säger Bia Ström.

Även grisar kan behöva solskyddskräm. Bonden Bia Ström på B

Vissa delar av kroppen är mer utsatta än andra, precis som för oss människor. Foto: Åsa Sommarström

Hon går och hämtar en vattenslang och spolar upp en rejäl pöl inne hos grisarna. De kan inte svettas och behöver därför rulla sig i leran för att få svalka – samtidigt som leran torkar på kroppen och fungerar som ett naturligt solskydd.

”Gårdens renligaste djur”

– De kan ju se smutsiga ut, men grisen är gårdens renligaste djur. De går på toa på ett ställe, äter på ett ställe, och sover på ett ställa, säger Bia Ström.

Även grisar kan behöva solskyddskräm. Bonden Bia Ström på B

Bonden Bia Ström på Bögs gård i Sollentuna tar väl hand om grisarna Fanny och Freja. Foto: Åsa Sommarström

Hon fyller på en spann med dricksvatten och hänger på insidan av staketet. Fanny kommer snabbt fram och bökar med trynet för att försöka välta ut lite vatten över sig.

Parfymfri solkräm som gäller

– Det är varmt för dem nu. De ligger mest inne i huset på dagarna om vi inte lockar fram dem med lite mat. Är det så här soligt så är de helst bara ute morgon och kväll, säger Bia Ström samtidigt som hon passar på att smörja in solkräm kring Fannys öron.

Även grisar kan behöva solskyddskräm. Bonden Bia Ström på B

Bia Ström driver Bögs gård tillsammans med sin bror Anders Ström. Gården har gått i arv i fem generationer. Foto: Åsa Sommarström

– Vi kör parfymfri solkräm. I början blir det faktor 50, sedan vänjer de sig och behöver inte lika mycket solskydd, säger Bia Ström.

Även grisar kan behöva solskyddskräm. Bonden Bia Ström på B

Grisarna på Bögs gård är väldigt populära bland barnen som besöker gården, berättar Bia Ström. ”I maj hade vi 650 barn från skolklasser och förskolor här. De gillar verkligen grisarna”, säger hon. Foto: Åsa Ström

FILM: Se när grisarna på Bögs gård smörjs med solkräm: