ANNONS

Det här är viktigt – tio tankar inför valet

Utländska medborgare, enkät
Shah Khnanom Rajab, Sophia Lu, Haitham Mjlawi och Khalil Eichou.
De utländska medborgarna som får rösta lokalt blir allt fler – så här resonerar några av dem inför valet 2018.
ANNONS

Allt fler utländska medborgare får rösta i de lokala valen. Till nästa val beräknas de utgöra elva procent av alla som får rösta i Stockholms läns kommun- och landstingsval. Vi frågade några av dem hur tankarna går inför valet 2018.

Hur går tankarna inför valet 2018?

Khalil Eichou, Tensta, från Syrien
– Jag vet inte vilka partier som finns eller vad de står för. Men jag ska ta reda på mer via Syriska föreningen, bekanta och medier. Jag kommer att välja det parti som står för att vi ska få samma rättigheter som svenskar. Jag har fått den hjälp jag behöver inom vården och vill att det ska fortsätta vara så.
Zarlasht Ahmed, Flemingsberg, från Afghanistan
– Jag som har bott här i tre år tycker att jag måste rösta för att få ett bättre område. Jag bor i ett område med många barn men det finns inga aktiviteter för dem. Mina fyra barn måste ha någonting att göra i Flemingsberg. Vi som kommer hit från Afghanistan, Eritrea och Somalia har ingen bra bild av politiker och tänker att de bara ljuger, men vi har ju ingen aning om hur det ser ut här i Sverige. De borde komma till SFI och berätta vad de vill.
Mouhammad Shama, Lidingö, från Syrien
– Jag är palestinier men växte upp i Syrien, för mig var det förbjudet att rösta. Syrien var också en enpartistat där folk blev tillsagda vem de skulle rösta på. För att bli en bra medborgare måste man tänka på samhället och bidra med vad man tänker om hur samhället ska utvecklas. Skolan är viktigt överallt. På Lidingö är skolorna bra, det jag har sett. Men jag tycker att barnen kunde bli bättre i matematik. Jag vill också att centrum utvecklas.
Laerke Juel Clemensen, Kungsholmen, från Danmark
– Jag tänker rösta när jag har möjlighet att göra det. Även om jag inte är svensk medborgare känner jag att det är min plikt att göra det. Det känns inte riktigt som om valpratet har satt i gång än. Men det är sällan jag röstar på personer, utan det är politiken som är det viktigaste.
Shah Khnanom Rajab, Gustavsberg, från Afghanistan
– Jag tror inte att jag kommer att rösta. Det är svårt när jag inte förstår svenska så bra, det är svårt att veta vad jag ska rösta på då. Jag har sex barn. I min lägenhet på två rum och kök bor vi sex personer. Det är svårt. Vi skulle behöva något större men det finns inte lägenheter här.
Jack Tappo, Älvsjö, från Syrien
– Jag är intresserad av valet och jag kommer att rösta. Det viktigaste är att ekonomin går bra för Sverige och det är det partiet som erbjuder det som jag vill rösta på. Sedan är det viktigt att få hjälpen som behövs för att få en bostad. Jag har en lägenhet, men det är många av oss som har problem med att hitta ett hem och det är något jag tänker på.
Sophia Lu, Norra Djurgårdsstaden, från Kina
– Det enda valet jag har upplevt var ett lokalt i Peking, men där kände jag inte till kandidaterna och det saknades information om vilka de var och vad de vilje göra. Så Stockholmsvalet nästa år blir mitt första ”riktiga” val. Vi bygger städer för att ha allt mer effektivt. För att locka hit människor måste vi ha rimliga bostadspriser och göra det möjligt att överhuvudtaget hitta någonstans att bo. Vi måste bygga högre också och folk måste sluta gnälla om att stadssiluetten förstörs.
Emellin Issa, Farsta, från Syrien
– Bostäder är den stora frågan för mig. Jag har ett fyraårskontrakt i Farsta och det känns oroligt, jag vet inte vart jag ska ta vägen sen, säger hon.
Suheel Alkersheh, Hässelby gård, från Syrien
– Att som 82-åring flytta till ett nytt land är som att dra upp rötterna på ett träd och försöka rota det igen. Men jag har fått en trygghet här. Jag kommer att kolla vilka partier som vill öppna Sveriges dörrar. Jag ser hur de lider i mitt land och jag vill att fler ska få lugn, ro och fred.
Haitham Mjlawi, Upplands-Bro, från Syrien
– Bostäder är nummer ett, vi måste hitta en snabb lösning. Det är viktigt när man får chansen att rösta och ta aktiv del i samhället. Att rösta betyder att jag bryr mig om mitt samhälle. Jag bestämde mig för ett år sedan.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.