Vilans skola i länsfinal: ”Vi är laddade”

Vilans skola
Gerda Carlström Weimer och Ikaros Mattos har fullt fokus på tisdag.
vilans skola
Klass 5A, Vilans skola i Nacka, gör sitt yttersta för att stötta sina klasskamrater.
Klass 5A från Vilans skola i Nacka har tagit sig hela vägen till länsfinal i Vi i femman. De båda representanterna Gerda Carlström Weimer och Ikaros Mattos är nervösa men laddade inför tisdagens finalmatch.

Vilans skolan i Nacka har tradition av att skicka klasser vidare i Vi i femman. Läraren för klass 5A, Anita Rosendal, har haft hela nio stycken klasser som gått vidare i den välkända frågesporten.

– Jag tror att det är något slags länsrekord, säger Anita Rosendal.

Även hennes nuvarande klass har gått riktigt långt i tävlingen. Klass 5A från Vilans skola har tagit sig hela vägen till länsfinal. De som representerar klassen är Ikaros Mattos och Gerda Carlström Weimer.

– Jag och Ester var bäst bland tjejerna och då så lottade vi. Då vann jag och fick tävla, säger Gerda Carlström Weimer

– Det blev en lottning mellan mig och Aron, som jag vann, säger Ikaros Mattos.

Vad är det som har gjort att ni har tagit er till final?

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Inte bara mellan mig och Gerda utan i hela klassen. Det är mycket redovisningar, så vi lär oss av varandra, säger Ikaros Mattos.

– Till exempel kanske jag och Ikaros samarbetar om medeltiden och gör en redovisning och då lär man sig mer, man lyssnar mer på sina kompisar säger Gerda Carlström Weimer.

Fullt fokus

Förberedelserna inför tisdagens final är i full gång. Klasskamraterna ställer frågor till Ikaros och Gerda för att förbereda dem så bra som möjligt. Det kan vara allt från musik till mattematik. Men det är inte bara klassen som är delaktig, även köket på skolan kommer in till klassen en gång om dagen och ställer en köksfråga.

– Kökspersonalen hjälper till, tar med sig olika grejer från köket så får vi säga vad det är, säger Gerda Carlström Weimer.

– Vi får många frågor från våra klasskamrater, de hjälper oss verkligen, säger Ikaros Mattos.

Hur förbereder ni er inför finalen?

– Jag har faktiskt gått och lagt mig extra tidigt dagen innan tävlingarna och kommer göra det även på måndagkvällen, säger Ikaros Mattos.

–Jag har pluggat lite extra men annars ingenting, säger Gerda.