ANNONS

Med vildsvin i siktet – Mitt i på jakt på Bogesund

Söro jakt på Bogesundslandet.
Calle Lindh visar Martin Sjöberg var han ska stå pass under dagens kombijakt på vildsvin, rådjur, grävling och räv.
På bara några decennier har vildsvinen i Sverige ökat från ett fåtal till uppemot 300 000. Nu ställer grisarna till problem både i trafiken, på åkermark och i trädgårdar. Mitt i följde med på vildsvinsjakt på Bogesundslandet.
ANNONS

– Jag såg elva rådjur på vägen hit, säger en jägare upprymt.

Klockan är strax efter 7 på morgonen. På Bogesund arrangerar Svenska Jägareförbundet jakt för nybörjare och marklösa jägare i Stockholm. Fördelen – det är både nära och välorganiserat.

– Det blir en stor jakt. Som en mindre militärmanöver, säger jaktledaren Henrik Lokind och hälsar alla välkomna.

Söro jakt på Bogesundslandet.

Jaktledaren Henrik Lokind. På Bogesund arrangerar Svenska Jägareförbundet olika typer av jakter för medlemmarna, men även utbildningar och hundträning. Foto: Åsa Sommarström

Ute på gården delas 20-talet deltagande jägare upp i grupper. Alla får veta vad som är lovligt vilt – vildsvin, rådjur, grävling och räv – och vilka man måste spara. Bland vildsvinen: småkultingar och vuxna honor.

– Jag ser gärna att ni skjuter så många vildvin som möjligt – rådjur är inte lika angeläget, instruerar Henrik Lokind.

Han uppskattar att det finns några hundra vildsvin på halvön.

Söro jakt på Bogesundslandet.

Först får alla veta var såtarna– jaktområdena – är och vilka regler och tider som gäller för dagens jakt. Foto: Åsa Sommarström

Martin Sjöberg, Värmdö är nybörjare och gör sin femte jakt.

ANNONS

– Jag tog min jägarexamen i våras, berättar han.

– Jag hade tänkt rätt länge på det, men så tog jag mig tid. Det är härligt att komma ut i naturen.

Vad hoppas du av jakten?

– Att få se vilt. Jag fällde mitt första rådjur på en annan jakt i söndags. Man försöker vara lugn och måste se vad det är innan man tar skott.

Carl Johan ”Calle” Lindh, till vardags HR-chef, är jaktfunktionär för Martins grupp. Han ser till så att alla hittar till rätt jakttorn och har koll på sina skottfält.

– Det kan komma hundar bakifrån och från alla håll, varnar han när Martin klättrar upp i torn nr 31.

Kort efter, klockan 8.31, släpps hundarna och jakten är i gång.

Söro jakt på Bogesundslandet.

Martin Sjöberg, 39 år tog sin jägarexamen i våras och jagat lite med sin svärfar tidigare.

En och en halvtimme i tornet går snabbt i det småkyliga höstvädret. På håll hörs hundarna skälla och vid ett tillfälle susar en grå spets förbi i det höga gräset. Men några skott hörs inte.

Jakthunden Elsa vet hur det är att komma för nära vildsvin. Hon har baken rakad och nysydd med mer än tio stygn efter en närkontakt med betar några dagar tidigare.

– Hon har ont och går på piller och sprutor, men deltar inte i jakten berättar husse Mikael från Åkersberga.

Brakade till i skogen

På eftermiddagen har jaktlaget bättre lycka. Först kommer en bil med ett rådjur i skuffen, och efter en stund parkerar resten av gänget utanför jaktgården.

Tre rådjur och tre vildsvin lyckades man fälla. Två djurkroppar läggs ut mellan granris och eldkorgar i en enkel avslutningsceremoni och skyttarna belönas med grankvistar och applåder.

Söro jakt på Bogesundslandet.

Martin Sjöberg får en grankvist och applåder. Han har också första tjing på köttet som han får köpa billigt. Foto: Åsa Sommarström

– Det var svårjagat idag, säger Henrik Lokind.

Nybörjaren Martin Sjöberg är ändå nöjd. Han fällde det största vildsvinet – en galt på 158 kilo.

– Det var spännande. Det brakade till skogen och så kom den över vägen. Jag sköt två skott på 15-20 meters håll, berättar han.

På väg hem skymmer det. På en åker bara någon kilometer från jaktgården står tre… nio… nej tretton rådjur. De verkar känna på sig att jakten är över.

Fakta

Vildsvinen blir allt fler

  • I slutet av 1700-talet var vildsvin utrotade i Sverige.
  • Nu finns uppskattningsvis 300 000 vildsvin landet, trots att cirka 100 000 skjuts varje år. Stammen tros härstamma från ett fåtal grisar som hölls i hägn på 1970-talet, men som smet och förökade sig.
  • 1987 beslutade riksdagen att vildsvin, under kontrollerade former, ska vara ett inslag i den svenska faunan.
  • Vildsvin beräknas ställa till med skador på jordbruket för mer än en miljard kronor (2015).
  • Kostnaderna för trafikolyckor där vildsvin är inblandade är ännu större: fem miljarder kronor förra året, varav en miljard var inom tågtrafik.
  • Under förra året rapporterades nästan 7 000 trafikolyckor med vildsvin – fler än älgolyckorna, men olyckor med rådjur är fortfarande klart vanligast.
  • I Österåker inträffade förra året 30 olyckor med vildsvin. I Vaxholm åtta. Hittills i år har tio vildsvinsolyckor rapporterats i Vaxholm och 33 i Österåker.
Källa: Naturvårdsverket, Nationella viltolycksrådet