ANNONS

Vildsvin har setts springande i Bredäng och Kransen

vildsvin i Bredäng 5/6 2020 foto Vilgot Wernolf 10-år.
Vildsvinet fotograferades av 10-åriga Vilgot Wernolf på Björksätravägen, igår onsdag.
Ett vildsvin har setts springande i Bredäng och Midsommarkransen. Det var igår, onsdag, som Kari Hamfors Wernolf och hennes 10-årige son Vilgot mötte ett vildsvin på Björksätravägen.
– Det var både spännande och lite häftigt, säger hon.
ANNONS

Kari Hamfors Wernolf och hennes son Vilgot satt i bilen påväg hem. Strax innan klockan 19 mötte de ett vildsvin mitt på Björksätravägen.

– Vi såg något stort vid vägkanten, först trodde jag att det var en björn. Vi stannade bilen och såg sedan hur vildsvinet gick fram och tillbaka över vägen, säger Kari Hamfors Wernolf.

Sedan försvann det bort mot fotbollsplanen vid Kråksätrabacken.

– Det var både späntade och lite häftigt, men hade vi mött den själva och inte suttit i bilen hade vi blivit livrädda, säger Kari Hamfors Wernolf.

Setts på fler platser i Bredäng

När hon kom hem kontaktade hon polisen som skulle meddela viltvårdare,

– Senare på kvällen var det en annan kille som hade sett vildsvinet vid den tomma kyrktomten längs tunnelbanan, säger Kari Hamfors Wernolf.

Flera boende i Kransen rapporterade om vildsvinet

Vildsvinet verkar sedan ha vandrat vidare mot Midsommarkransen. Stockholms stad fick både under onsdagkvällen och nu på torsdagsmorgon in flera rapporter om att ett vildsvin hade setts i Midsommarkransen.

– Det är säker samma vildsvin som har vandrat, säger Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockhoms stad.

Vildsvin Pingstvägen, Midsommarkransen.

Vildsvinet kom gående på Pingsvägen i Modsommarkransen på onsdagskvällen, helt obrydd, enligt Henrik Malmgren. Foto: Henrik Malmgren

Är det troligt att det finns fler vildsvin i området?

ANNONS

– Visst kan det finnas, men risken är rätt liten. Det här var ett stort vildsvin men det var en galt och de är solitärer och rör sig oftast själva.

Enligt Tommy Tuvunger lever vildsvin oftast i stora flockar av honor med mormor, mamma och småkultingar. Medan hanarna utvandrar och lever ensamma.

Hur har det kommit in bostadsområdet?

– De vandrar ju in från kranskommunerna, men den kan också ha simmat över Mälaren från Drottningholmssida,n det går inte att svara på vilken väg den har kommit in. Vi har inte haft några observationer tidigare dagar.

Vildsvinet avlivades idag, torsdag, i Midsommarkransen. Foto: Trafikkontoret

Vildsvinet avlivades idag, torsdag, i Midsommarkransen. Foto: Trafikkontoret

”De är inte speciellt farliga”

Enligt Tommy Tuvunger behöver man inte vara särskild rädd om man möter ett vildsvin.

– De är inte speciellt farliga. Det som är värst är om du är ute som hundägare och kommer mellan suggan och henne kultingar. Då kan vildsvinet uppfatta hunden som ett hot mot ungarna, men generellt är de jätteskygga och väljer hellre att fly. Oftast ser du inte vildsvinen, de sticker långt innan du har upptäckt dem, säger Tommy Tuvunger.

Varför kommer de in i bostadsområden om de är skygga?

– De kan ha gått fel eller ha blivit bortstötta av sin grupp, det händer med älgar och rådjur också.

Vad ska man göra om man möter ett vildsvin?

– Bara gå åt andra hållet. Att den aktivt skulle söka upp dig och attackera dig håller jag för osannolikt. Oftast när vildsvin skadar människor så är det vid jakt när de är stressade och trängda och jagade av hundar, det är då människor kan komma till skada av vildsvin, säger Tommy Tuvunger.

Stockholms stads viltvårdare avlivade vildsvinet strax efter klockan 10 idag, torsdag, i skogspartiet bakom bensinmacken vid E4:an i Midsommarkransen.

ANNONS