Oblyga vildsvin svinar i Racksta

vildsvin
Så här ser det ut i delar av trädgården efter svinens framfart.
vildsvinskrämma
Aluminiumburkar som Stig Liljegard hängt upp skrämmer inte svinen.
Gräsmattan hemma hos Stig "Stickan" Liljegard i Raksta är på sina håll helt uppbökad. Flera nätter i sträck har de fått besök av vildsvinen. Nu början han få nog.
– Vi får ingen hjälp att bli av med dem, säger han.

Flera av grannarna ute i Racksta har blivit drabbade av vildsvinens framfart den senaste tiden. De kommer fram på nätterna och går ända intill husen och bökar.

– De är inte rädda för någonting. Jag har försökt att skrämma bort dem med aluminiumburkar som jag hängt upp, men de skräms inte av det. Vi har ju sett dem springa över fälten här mitt på dagen, säger Stig ”Stickan” Liljegard.

vildsvin

Aluminiunburkarna skrämmer inte vildsvinen

”Kan sitta på verandan”

Han har flera gånger hört av sig till kommunens viltvårdare. De är de enda som har tillstånd från polisen att jaga i tätbebyggda områden.

– Jag har sagt att de gärna får komma hit och sitta på verandan och vänta in vildsvinen, säger han och fortsätter:

– Jag hade gärna skjutit dem själva om jag fått. Men det får jag ju inte göra.

”Trycket har ökat”

Kommunens viltvårdare har också märkt av att problemen med vildsvinen har ökat den senaste tiden.

– Trycket i Raksta har ökat, säger Sten Nilsson, viltvårdare Tyresö kommun.

Kommunens viltvårdare består av nio personer som har jour var nionde vecka. Viltjouren har de vid sidan av sina vanliga arbeten. Sten Nilsson berättar att det är svårt för dem att kunna skjuta vildsvin som skapar problem i tätbebyggda områden, trots att det bara är just kommunens viltvårdare som har rätt att skjuta bland bebyggelse.

– För det första behöver vi har fått tillstånd från markägaren att jaga där, om det inte är kommunal mark. Men även om vi får det så är det vanskligt att jaga i sådana områden. Man måste se till att det är tillräckligt skottfång så att kulorna inte riskerar att träffa något eller någon annan i området, säger Sten Nilsson.

Däremot behövs inget tillstånd om skyddsjakt för att få skjuta av vildsvin, så länge det är jaktsäsong.

Stig Liljegard och Birgitta Grahn

Stig Liljegard och Birgitta Grahn i Raksta får trädgården uppbökad varje natt.

Vill ha elstängsel

Vildsvinen håller vanligtvis till i Tyresta nationalpark, och kommer fram på nätterna för att böka runt i trädgårdarna i Raksta.

– Nu har jag beställt en ny vildsvinskrämma för flera hundra kronor som jag hoppas ska hjälpa. Men jag tycker att kommunen skulle kunna hjälpa till och sätta upp elstängsel eller fällor här om de inte kan komma hit och jaga vildsvinen, säger Stig Liljegard.

Det som viltvårdarna på Tyresö kommun gör för att få bukt med problemen med vildsvinen är att de ökar jakttrycket när det behövs, för att hålla ner antalet svin.

– Ungefär var 14:e dag genomför vi en samordnad jakt med alla viltvårdare, under jaktsäsong. Sedan kan de bli aktuellt att sätta ut fällor också. Men jag kan inte säga när vi i sådana fall gör det, säger Sten Nilsson.

Fakta

Jaktsäsong vildsvin

Vildsvin årsunge: 1 juli – 30 juni

Alla djur: 16 april-15 feburari

Vildsvinssugga som följs av smågrisar är fredad året runt.

Hund som förföljer vildsvin får inte användas efter den 31 januari.

Källa: Svenska jägareförbundet