Vildsvinen härjar i villaträdgårdar

Vildsvin härjar i Margretelund. I jakten på mat välter de soptunnor och nu råds villaägarna att sätta lås på matkärlen.

– Vildsvinen terroriserar min tomt, säger Jesper Frödin.

När mörkret lagt sig tittar vildsvinen fram ur Trastsjöskogen. Framför allt är det en sugga, med kultingar, som kommit på att det finns mycket gott att tugga på i Margretelundbornas soptunnor.

En av de värst drabbade villa­ägarna är Jesper Frödin. Han har fått sina soptunnor välta minst tio gånger den senaste månaden. För att slippa städa upp när vildsvinen svinat ner har Jesper Frödin nu, precis som flera andra grannar, satt fast ett lås på soptunnorna.

– Grisarna måste bort. De terroriserar min tomt och har varit i grannarnas rabatter. Det är inte så kul att skotta sopor varje morgon. Hur ska det gå när kultingarna får ungar, om de inte har respekt för människor och växer upp i villakvarteren? Grisarna kan inte ta över villasamhället, säger Jesper Frödin.

Men det är inte bara att skjuta vildsvinen. Suggan som härjar i Margretelund har kultingar, så henne får man inte skjuta utan att först döda alla ungar. Det berättar jägaren Bo Hallberg i Margretelund. De senaste veckorna har han fått telefonsamtal från flera villaägare i området vars soptunnor välts.

– Vildsvinen blir allt fler och nu har de börjat välta soptunnor. Men vi hinner inte skjuta av vildsvinen i samma takt som antalet växer. Vi kan inte skjuta dem bland husen heller, då skulle det kunna ske en olycka, säger Bo Hallberg.

Han uppmanar alla villaägare att göra som Jesper Frödin. Sätt lås på soptunnan, eller bygg en inhägnad runt den, och dra in tunnan från vägen när den tömts.

– Det finns tre flockar med vildsvin, ungefär 25 stycken, här i Margretelund, säger Bo Hallberg.

Han tror att problemet kommer att öka. Stammen växer stadigt, helt enkelt för att vildsvinen förökar sig snabbt. Samtidigt byggs nya hus tätt intill varandra.

– När man bygger nya villaområden nära skogen och placerar husen tätt blir det av säkerhetsskäl omöjligt att skjuta av vildsvinen, säger Bo Hallberg.

Men det är inte bara bland husen som jägarna har svårt att skjuta vildsvinen. I takt med att Trastsjöskogen, norr om Margretelund, gjorts allt mer tillgänglig för invånarna har jägarna fått svårt att skjuta av djuret utan att riskera att människor och hundar träffas.

– Folk släpper lös sina hundar i södra Trastsjöskogen och stör jakten. Hundarna kan också bli dödade av vildsvinen som kan väga 100 kilo eller mer, säger Bo Hallberg.

Fakta

Vildsvinens framfart i länet

Juni, 2015:

Orädda grisar besöker Hässelbys bostadsområden.

April, 2015:

Vildsvin i Haninge bökar upp åkrar och äter upp böndernas vete, och därmed böndernas inkomst. Bönderna oroas samtidigt som jägarna får inkomster från vildsvinsjakten.

Mars, 2015:

Villaägare spänner fast soptunnor i Huddinge, efter vildsvinens framfart.