ANNONS

Vildsvinen tar över gatorna i Dalarö by

Oskygga vildsvin härjar inne i Dalarö – i veckan sköts fyra grisar i byn.

– Det har gått för långt och måste lösas, säger Robert Lundmark som har dem utanför fönstret varje natt.
ANNONS

Förut var det Vega. Nu är det Dalarö by som har besök av vildsvin. Sista veckan har de setts gå över torget, på Dalarö förskola och främst i privata trädgårdar.

Vittnen uppger att det handlar om en grupp på 5–6 grisar, en del menar att det är flera grupper.

Fyra vildsvinskultingar kom in på Dalarö förskolegård mitt på dagen förra torsdagen – när de flesta vildsvin sover.

– Det är ju lite ovanligt och vi ser allvarligt på det. Men det är ingen som känner oro, barn är aldrig ute utan personal, säger förskolechefen Nina Ukonsaari.

Vildsvinen har de senaste åren tagit sig allt närmare Dalarö från marker runt Sandemar – och är mer eller mindre oskygga.

– Grisarna inne i Dalarö har mött allt fler människor sista tiden. De har präglats på oss och är inte rädda för att vara fem sex meter ifrån dig. Det är osannolikt att de skulle angripa barn men hamnar de i trångmål så är det som med alla djur, de kan visa agg, säger Rolf Carlsson som styr viltvården för kommunens räkning och själv är stor skogsägare längs Dalarövägen.

Jägarna har den senaste veckan skjutit fyra grisar inne i Dalarö. Ett riskabelt uppdrag.

– Hur många vill gå in och skjuta på tomter med små barn i närheten? Kommunen måste inte skjuta grisarna men vi gör det för att folk ska må bra. Jag menar att vi har landets bästa viltvårdare. Det är för jävligt om grisarna bökar upp gräsmattor och om folk är oroliga, säger Rolf Carlsson.

När Robert Lundberg fick besök av djuren ville de åt hans äppelträd och potatisland. Från sovrummet såg han dem varenda morgon under en veckas tid, och trots att han försökte mota bort dem med både hög musik, maracas och kastruller var det inget som hjälpte. I förra veckan sköts till slut några av dem.

ANNONS

– Sedan dess har jag inte sett dem. Men jag är rädd att det kommer nya grupper. De har blivit oskygga, det är onaturligt. De ska vara skygga för människan. Grundproblemet är alla foderplatser på väg ut till Dalarö. Jaktmarksförvaltarna lägger all möjlig mat där för att kunna garantera vildsvin för dem som betalar för att få jaga. Man hade behövt ha ett vilthägn vid Sandemar, säger han.

Det är tomtägarens eget ansvar att freda sig mot vildsvinen.

– Håll rent från fallfrukt och foder i trädgården och skaffa elstaket om problemet är för stort. Man kan inte ringa och kräva att kommunen ska stoppa grisarna från din tomt. Vi ska träffa stora markägare i vårt område för att samordna frågan om gris framöver, säger Haninges markförvaltare Anders Odd.

De mer eller mindre oskygga vildsvinen på stadsvandring. Enligt kommunen ska ett doftmedel som grisarna avskyr testas på kommunens mark.