Hockeysäsongen har dragit i gång och Brödernas/Väsby Hockey har börjat starkt: vinst med stora siffror de fyra första matcherna.

Sedan början av året finns ett nygammalt, peppande och högljutt inslag på en egen sektion av läktaren: supporterföreningen Väsby Wildhogs. ”Vilda Väsby är de bästa, heja heja heja Väsby!” är en av ramsorna som ljuder i ishallen.

Vi träffar styrelsen på Renew Arena – var annars? Kylan biter tag direkt, i hallen hörs musik till konståkarnas träning. Senare på kvällen är det dags för flera ungdomslag i Väsby Hockey att fila på skillsen.

Varför väckte ni liv i Väsby Wildhogs?

– Det var i och med den kommersiella satsningen från Brödernas. Då kände vi att det blev en nytändning, säger ordförande Peter Larsson.

Han nämner även Smålandsmatchen förra året när laget var extremt nära att gå upp i Hockeyallsvenskan igen.

– Det var en ny gnista som tändes på bussen hem från Kalmar. Vi märkte att det var så många som engagerade sig och en supporterförening kan ju verkligen påverka.

Sagt och gjort, Peter frågade Mikael Härmä, Jörgen Nilsson och resten av gänget om de skulle köra i gång och svaret blev ett rungande ja.

– Jag har hejat och hängt med Väsby Hockey sedan urminnes tider och bland annat hjälpt till i sekretariatet på matcherna, säger Mikael Härmä.

Fredrik Lindman håller med.

– Det är jätteviktigt att man står upp för varandra och stöttar laget. Det har jag gjort sedan de gick upp i Elitserien 1987. Det är väl bara jag som är så gammal här, säger han.

Han menar att en ordentlig stöttning på läktaren även hjälper spelarna på isen.

– Det är roligare att spela när det hörs att man har folk med sig.

Bra form för stöttning

Markus Ahlm tycker att en supporterförening är en bra form för att stötta laget. Sedan tidigare finns Väsby Hockey Supportergrupp på Facebook.

– Vi har en bra sammanhållning bland supportrarna, men det kan alltid bli bättre. När man vill göra saker ihop är en supporterförening optimal.

Han nämner bussresor till bortamatcher, att samlas före matcherna och bygga upp en starkare gemenskap.

– Vi som har gått på många matcher under många år känner varandra, men vi vill locka hit nya människor.

Jörgen Nilsson sköter musiken under matcherna och den stora tv-skärmen på kortsidan.

– Spelarna lyfts av läktaren.

Enligt Peter finns förutsättningarna för mer folk på läktaren eftersom "Väsby i grunden är en rock- och hockeykommun".

– När Väsby gick hela vägen upp från division 2 till Elitserien 1987 kokade hallen och begreppet "Vilda Väsby" föddes. Det finns ett grundintresse för hockey i kommunen.

Hur ska ni locka mer folk till hallen?

Få ut budskapet om hur kul det är med hockey. Lika stort ansvar som hockeylaget har att spela rolig hockey och vinna matcher så har vi ett ansvar att bygga upp en bra stämning, gemenskap och pepp under matchens gång, säger Markus Ahlm.

Publiksiffran på första matchen var nära 900 – och minst där hoppas Väsby Wildhogs att det fortsätter.

– I Stockholm är det många idrotter som konkurrerar om uppmärksamheten, allt från fotboll till pingis. För att sticka ut måste man göra något extraordinärt, säger Mikael Härmä.

– Men vi har många från hela norrort, som Sigtuna, Vallentuna och Sollentuna, som kollar på matcherna. Det är jättekul, lägger Peter Larsson till.

Kanske kan Vildis, lagets vildsvinsmaskot, locka en och annan extra minior till hallen.

– Vildis är jättepoppis bland de yngre. Han försöker alltid vara med, säger Peter med en blinkning till maskoten.