ANNONS

Därför sköts vildsvinet som setts i Bredäng och Kransen

vildsvin bredäng foto Vilgot Wernolf
Vildsvinet som först sågs i Bredäng avlivades under torsdagen i Midsommarkransen.
Under onsdagen och torsdagen sågs ett vildsvin vandra omkring i Bredäng och Midsommarkransen.
Många har reagerat på att Stockholms stad valt att avliva vildsvinet.
Här förklarar stadens viltvårdare hur de resonerar.
ANNONS

Enligt Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad, fanns det ingen möjlighet att bedöva vildsvinet och sedan förflytta det till en annan plats. Orsaken är att en bedövningspil inte verkar inte direkt, utan det tar 4-5 minuter.

– Effekten innan djuret somnar är att det tappar kontroll på sina rörelser och kan springa omkring helt förutsättningslöst. Vildsvin är jättestora, muskulösa och tunga, om de springer på en människa i 30 kilometer i timmen eller ut på E4:an kan det blir enorma skador så att bedöva var inget alternativ, säger han.

”Vi är inte intresserade av att ha några vildsvin”

Och även om det hade gått så vill staden inte göra det.

– Visst de här djuren är jättefina att titta på men vi är inte intresserade av att ha några vildsvin här, de ställer till jätteproblem i samhället. De förstår och bökar upp saker och förökar sig helt okontrollerat, säger han.

Hur gör ni med andra djur som förirrar sig fel, skjuts de också?

– Det beror helt och hållet på var de är någonstans. Kommer en älg till Sätra båtvarv eller Mälarhöjdsbadet gör man inte så mycket  den kanske kan förflytta sig själv. Men simmar den upp på Stora Essingen så blir det problem.

Om den kommer till Bredängs centrum?

– Man hade nog inte avlivat den i första taget. Man får väga in hur stor risken är att den skadar någon, djur som förirrat sig blir ju stressade. Men man hade nog inte bedövat den, det är större möjlighet för djuret att själv ta sig från tätbebyggt område, säger Tommy Tuvunger.

Vildsvin har setts springande i Bredäng och Kransen

ANNONS

ANNONS