ANNONS

Sköt vildsvinsbjässe i Brottby på nattjakt

Mathias Ullgren Jägare
Vildsvinet vägde 129 kilo i slaktvikt som kan vara den tyngsta som skjutits i Vallentuna.
Kan det här vara ett av de större vildsvinet som har fällts i Vallentuna? Två meter lång och en slaktvikt på 129 kilo. Det är i alla fall den tyngsta grisen som jägaren Mathias Ullgren någonsin har skjutit.
ANNONS

En natt i september var Mathias Ullgren ute på ett ärtfält i Brottby för att jaga vildsvin efter ett beslut om skyddsjakt. Mitt på fältet såg han ett fyrbent djur med tryne och betar som mumsade på bondens ärtor. Smygandes närmade han sig vildsvinet till ett avstånd på 10 till 15 meter, höjde geväret och tryckte av.

– Jag kunde inte se så mycket mer än att den befann sig på åkern. Jag sköt ett skott som träffade mitt i prick, säger Mathias Ullgren.

Vildsvinet dog omgående berättar Mathias Ullgren men hann springa en bra bit bort av reflexen. Dagen därpå när Mathias sökte av området med sina hundar fann han grisen 100 meter från platsen där han sköt. Då slogs han av djurets storlek.

– När jag såg  hur stor den var var jag tvungen att hämta en traktor och köra hem den till en kompis som har ett slakteri, säger han.

Inget jubel trots storleken

När han sedan vägde in grisen uppnådde den en slaktvikt på 129 kilo efter att maginnehållet hade rensat bort. Mathias bedömer att vildsvinet måste ha vägt över 160 kilo levandes och var fem till sju år gammalt. Men något större jubel blev det inte när vågen visade vikten.

–  Jag brukar hålla mig för att jubla för jubla. Jag skjuter 20 till 25 vildsvin om året så det är inte så märkvärdigt. Jag noterade vikten sen var det inte så mycket mer än så.

Vildsvin Vallentuna

Vildsvinet hade en slaktvikt på 129 kilo

Nu ligger grisen finstyckad i Mathias frys.

ANNONS

– Det har blivit en del kotletter och fläskkarré av den redan. Kött av vildsvin är mörkare i färgen än vanlig griskött och smakar väldigt gott, lite som älg.

Viktrekordet på skjutet vildsvin i landet ligger på en bra bit över 200 kilo. De största grisarna finns i södra Sverige. I oktober 2014 fälldes bland annat ett vildsvin på 241 kilo utanför Aneby i Småland, enligt tidningen Svensk Jakt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.