ANNONS

Vildsvinsolyckor blir allt vanligare i länet

vildsvin
Vildsvin har blivit en allt vanligare syn på vägarna i länet. I fjol skedde 416 vildsvinsolyckor vilket innebär en rejäl ökning på bara några år. Nu vill regeringen begränsa utfodringen av djuren.
ANNONS

I nationella viltolycksrådets statistik över viltolyckor kan man se att olyckor orsakade av vildsvin blir allt vanligare. 2010 skedde 147 vildsvinsolyckor i Stockholms län, i fjol var siffran 416.

För att komma till bukt med de ökade olyckorna har regeringen föreslagit en ändring i jaktlagen så att utfodringen av vilda djur, främst vildsvin ska kunna begränsas.

– Vi kan med detta tillägg i jaktlagen reglera omfattningen av de skador som viltet orsakar på jordbruket och skogsbruket och begränsa antalet trafikolyckor där vilt är inblandat, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Nationella viltolycksrådet ställer sig positiva till förslaget och tror att förslaget kan komma åt de jägare som inte sköter utfodringen på rätt sätt.

– Utfodring som sker nära vägar, vet vi i dag, ökar riskerna för olyckor, så i den delen kan jag ställa mig positiv till det här lagförslaget, säger P-A Eriksson, polisinspektör och medlem i nationella viltolycksrådets regionala råd till P4 Stockholm.

Svenska Jägareförbundet gillar inte alls idén på att förbjuda utfodring på ett nationellt plan, då de menar att problemet uppkommer lokalt.

– Som det ser ut kommer vi att få en nationell lagstiftning för problem som uppkommer mycket lokalt. Vi tycker inte det är rätt väg eftersom det troligtvis inte kommer att lösa problemen. Dessutom anser vi att propositionens inriktning är mycket olycklig när rätten att bruka sin mark ifrågasätts allt oftare i olika sammanhang, säger generalsekreterare Bo Sköld.

Under 2016 har det skett 153 olyckor med vildsvin i Stockholms län, vilket är en ökning mot förra året då 139 olyckor skedde under samma tidsperiod.

Vill du se hur många viltolyckor som skett där du bor, tillhandahåller nationella viltolycksrådet en karta över inträffade olyckor i länet och Sverige.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.