Välj ditt område

Vildsvinsstammen växer i länet

Nyheter De senaste årens milda vintrar har varit gynnsamma för vildsvinen och stammen växer i hela landet. I Stockholms län sköts 7000 djur under 2015 och 2016.

– Generellt ökar stammen av vildsvin i Stockholm. De är i en spridningsfas. Men till skillnad från vad många tror är det ganska lätt att reglera stammen genom att jaga dem, säger Per Zakariasson som är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i Stockholm.

Det är svårt att beräkna hur många vildsvin som finns, både i landet och lokalt. Men en fingervisning för att se om stammen växer eller krymper kan Jägareförbundets avskjutningsstatistik vara. Den visar att 7000 vildsvin sköts i Stockholms län under hösten 2015 och våren 2016, jämfört med strax över 6000 säsongen innan.

Jägarna håller vildsvinen i schack

Enligt statistik från Nationella viltolycksrådet ökar också inrapporteringen av trafikolyckor med vildsvin från 416 år 2015 till 484 förra året. Statistiken kan dock tyda på att inrapporteringen blivit bättre, eller att djuren rör sig närmare vägar och befolkade områden.

Jägarförbundets prognos för 2017 tyder på ännu ett starkt reproduktionsår.

– På sina håll har det varit ett ekollon-år. De har fått mycket föda under senhöst och vinter, säger Jägareförbundets regionchef Alpo Syväjärvi.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Zalando öppnar lager i Kungsängen

Kultur

Följ med på vandring i Asplunds pärla

Jorma Toivonen som har Sexhistoriska museet hemma i villan i Skarpnäck
Nyheter

Jorma ställer ut sina erotiska prylar

Morgonkollen

Barnfamilj i Haninge utsatt för brandattentat

Talla Alkurdi och SL-kort
Nyheter

S vill ge halva priset på SL-kort i lågtrafik

Manchester United fans Geoff Hill
Sport

Rörstrandsgatan röd av Manchester United-fans