ANNONS

Viljan att hjälpa minskar

BEHÖVER FLER. Margaretha Rickman Törnqvist, 75, från Tungelsta är volontär på det större boendet i Handenområdet. Denna dag har hon fått hjälp av några manliga asylsökande att bära in möbler i boendet. "Det är ett rätt lugnt jobb", säger hon.
BEHÖVER FLER. Margaretha Rickman Törnqvist, 75, från Tungelsta är volontär på det större boendet i Handenområdet. Denna dag har hon fått hjälp av några manliga asylsökande att bära in möbler i boendet. "Det är ett rätt lugnt jobb", säger hon.
Intresset för att hjälpa till i Haninges två evakueringsboenden för asylsökande är på väg att dala.

– Den här direkta viljan att "jag vill hjälpa" var som störst i början, men jag tror den sjunker nu. Därför måste vi kämpa lite, säger volontärledaren Mikael Olegård.
ANNONS

En asylsökande pojke i tonåren ler åt oss, gör tummen upp och fortsätter in i huset.

En annan, yngre pojke vill mest bara ha sällskap och går ut ur huset, och ställer sig bredvid kommunens projektledare Daniella Johnson och volontärledaren Mikael Olegård.

Stämningen är avslappnad utanför Haninges större evakueringsboende, dit folk från Afghanistan, Syrien, Irak och Iran kommer.

Även Haninges andra evakueringsboende, för 50 personer, började fyllas med folk förra måndagen.

De som flytt till Stockholm, varav många är barnfamiljer som gjort långa, tunga resor, stannar några enstaka dygn, upp till en vecka. Den större lokalen rymmer 150 personer, men bara 80 bor där just nu.

Den uniformerade vakten är allt som vittnar om en beredskap, om allvaret i brandattackerna på ett tiotal flyktinganläggningar runt om i landet. Men inga hot har kommit i Haninge och det finns ingen lokal hotbild, enligt kommunens pressinformatör.

Men vi tillåts inte gå in i lokalen.

– Flyktingarna är trötta. Och volontärerna vill mer göra sitt jobb än att bli kända i tidningen för det, berättar Daniella Johnson.

Just volontärerna börjar bli en bristvara.

ANNONS

Intresset var stort i kommunen när boendena blev aktuella, men är på väg att dala.

– 250 personer har anmält intresse, men just nu är det bara 50 på arbetsschemat. Flyktingarna är väldigt tacksamma, men problemet är att vi knappt kan kommunicera, det är inte många som kan engelska. Vi har några unga duktiga volontärer som hjälpt oss med skyltar på arabiska och persiska, men vi behöver många fler som kan språket. Gärna fler män, och gärna dagtid, säger Mikael Olegård.

Vad ska en volontär tänka på?

– Egentligen bara två saker – var trevlig och ordningssam. Vi betalar ingenting. Du får uppskattning och kärlek, och ett tack av kommunen, säger Mikael Olegård.

Fakta

Så ser en volontärs dag ut i Haninge

Dagarna och kvällarna är uppdelade i tretimmarspass.

I varje tretimmarspass jobbar åtta volontärer.

Mycket tid för de asylsökande, som bara är här några dagar, ägnas åt att vänta på resan till nästa boende.

Vanliga uppgifter för volontären är att hålla allmän ordning på boendena, fylla på kylskåp och kök från ett matskafferi, prata, visa viktiga platser på kartan, tolka mellan svenska och arabiska/persiska, hålla barn sysselsatta med spel och att rita med dem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.