Vilken skola slänger minst mat?

Under hela veckan tävlar fem skolor i Upplands Väsby om att slänga minst mat. Detta som ett led i att minska matsvinnet i Europa.

Mellan den 23 och 27 november infaller EMA-veckan. Förkortningen står för ”Europa minskar avfallet” och innebär att Europa samlas för att minska matsvinnet.

Som en del av veckan arrangeras ”Matsalskampen”. En tävling där skolor från nio olika kommuner tävlar om att slänga minst mat under en veckas tid. Syftet är att minska matavfallet och uppmärksamma miljöfrågan i skolorna.

I Upplands Väsby deltar de fem skolorna Bollstanäs, Bredden, Vik, Vittra och Väsby skola.

– Vi var med i tävlingen Mata inte sopmonstret för några år sedan och minskade då matsvinnet med över 45 procent. Vi vill engagera våra elever i miljöfrågor som matsvinn så det var självklart att anmäla oss till Matsalskampen, säger Helene Ohlsson, biträdande rektor på Väsby skola, i ett pressmeddelande.

Tävlingen arrangeras av kommunens avfallsbolag SÖRAB och förutom Upplands Väsby deltar även skolor från Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg och Vallentuna.

Kommunernas gemensamma mål är att minska matsvinnet med 10 kilo per invånare till 2016. Som det ser ut idag slänger Sverige cirka 100 kilo mat per person och år.