ANNONS

Vännerna startade egen bokcirkel

Bokcirkel med 8-åringarna Alice Zhao, Julie Bjärkedahl, Alva Norén, Elin Wallén, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgos, Alva Bergström och bibliotekarien Elin Ekstedt.
Bokcirkel med 8-åringarna Alice Zhao, Julie Bjärkedahl, Alva Norén, Elin Wallén, Elisabeth Drejenstam Papadogeorgos, Alva Bergström och bibliotekarien Elin Ekstedt.
Skrattet och diskussionerna avlöser varandra i Enebybergs bibliotek. Sedan två månader tillbaka har vännerna en egen bokcirkel och i dag är det Mio min Mio som ska avhandlas.

– Det är kul att prata om böcker, säger Elisabeth Drejenstam Papadogeorgos, 8 år.
ANNONS

Fikat står framdukat och ett gäng fnittriga tjejer tar plats i soffan. Första tisdagen i månaden innebär bokcirkel i Enebybergs bibliotek efter skolan.

Initiativet kom från tjejerna själva och bibliotekarien Elin Ekstedt nappade direkt. Hon hjälper till som moderator och biblioteket står för lokal och lite fika.

– Barns läsning är så otroligt viktigt, så det är något vi måste prioritera, säger hon.

Elisabeth Drejenstam Papadogeorgos berättar att det var hon som kom med idén.

– Min mamma har en bokklubb och jag tyckte att det var intressant. Jag tycker att det är kul att prata om böcker och höra vad andra säger, säger hon.

Till varje bokcirkel får en av tjejerna välja en bok som alla ska läsa. Den här gången är det Alva Bergströms tur och hon har valt favoritboken Mio min Mio.

– För att den är väldigt bra, säger Alva, och berättar att hon läst den minst fyra gånger.

Och det märks. Hon kan alla namn och detaljer.

Tjejerna diskuterar vad som var bra och dåligt med boken och Elin Ekstedt är noga med att alla får komma till tals.

ANNONS

Ibland är de eniga och ibland tycker de helt olika. Men de är helt eniga om favoritmeningen:

– Men det var ingen hand. Det var en klo av järn, ropar de i kör.

De är även överens om att det är en väldigt spännande bok och den får högt betyg. Fem av tjejerna ger den tio poäng, men Elisabeth är lite tveksam.

– Den får nio poäng. Jag tyckte den var lite för läskig, säger hon.

Vid varje bokcirkel spelar de även upp en scen ur boken som de själva valt. I dag får vi med stor inlevelse se hur Mio och Jum-jum trillar ner i jordkulan och jagas av riddare Katos spejare.

Att vännerna delar en brinnande läslust råder det inga tvivel om. Bokcirkeln verkar vara en succé och i dag fick de ytterligare en medlem.

– Vi kommer att hålla på så länge de är intresserade, säger Elin Ekstedt, och välkomnar alla barn som är intresserade av att vara med i en bokcirkel att höra av sig till biblioteket.

Vilket är din favoritbok?

Alice Zhao: Min favoritbok är Alva rymmer av författaren Pernilla Gesén. Den är spännande. Den handlar om Alva som så gärna vill ha en hund. Hon smiter iväg på en buss och hittar en hund som hon tar med hem.
Julie Bjärkedahl: Min min Mio är min favoritbok just nu. Den är så himla spännande och har ett bra slut. De berättar allt som händer och man är så inne i den. Det känns som att det verkligen händer på riktigt.
Alva Norén: Mio min Mio, för att den är så spännande, lite läskig och rolig, och Dunneböckerna. Det handlar om en flicka som börjar skolan och är väldigt rolig. Hon gör saker som att spilla ketchup på in fröken.
Elin Wallén: Jag har två favoriter. Mio min Mio, för den är lite spännande. Man lever sig verkligen in i boken. Och Jojjes ljuvliga medicin. Han har en dum mormor och han ger henne medicin så hon växer genom taket.
Elisabeth Drejenstam Papadogeorgos: Rum 213 av Ingelin Angerborn. Hon är min favoritförfattare. Den handlar om tre tjejer på läger som ska lösa ett spökmysterium. Den är spännande, lite läskig och rolig.
Alva Bergström: Mio min Mio. Den är superbra och har alla delar. Den är rolig, spännande och sorglig på samma gång. Och den har ett bra slut. Jag har läst några böcker där huvudpersonen dör, det är så dåligt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.