Nu vill Åkersbergabon ha en elcykel

Thomas Rydin, ägare av Rydins cykel i Åkersberga.
Thomas Rydin, ägare av Rydins cykel i Åkersberga.
Cykelbutik
Försäljningen av elcyklar har ökat med 50 procent sen förra året.
Försäljningen av elcyklar har ökat med 50 procent det senaste året, detta är något som cykelfantasten Thomas Rydin märkt av.
– Det finns inget dåligt med elcyklar, säger Thomas Rydin, ägare av Rydins cykel i Åkersberga.

Elcykeln är i ropet just nu. Regeringen har bestämt att man får tillbaka 25 procent av priset när man köper en elcykel.  2016 ökade försäljningen av elcyklar med 50 procent. Detta har elcykel fantasten Thomas Rydin märkt av. Thomas är ägare av Rydins cykel i Åkersberga.

– Med elcykel kommer du kunna cykla mycket mer, en elcykel håller längre och är smidigare. Det finns inget dåligt med elcyklar, säger Thomas Rydin, ägare av Rydins cykel i Åkersberga.

Dock cyklar Thomas inte själv just nu, han prioriterar att aktivera sin hund som tyvärr inte går att cykla med.

– Jag cyklar inte idag att jag har en stor hund som inte är så lätt att cykla med. Men jag ska ta tag i det snart och börja cykla elcykel.

Man tror att 2018 kommer bli elcykelns år och att det kommer att säljas en bra bit över 50 000 elcyklar. På Team Sportia i Åkersberga jobbar Glenn Jansson som cykelansvarig. Till hans butik brukar det komma in pendlare som vill cykla till jobbet och kolla på elcyklar.

– Det kommer in mycket pendlare och kollar på våra elcyklar, det är väl bekvämt, man slipper bli svettig och behöva duscha på jobbet sen. Man behöver ju inte trampa så mycket, berättar Glenn Jansson.

Glenn Jansson, cykelansvarig på Team Sportia i Åkersberga. Foto: Glenn Jansson

 

Själv transporterar sig Glenn inte med elcykel.

– Jag föredrar vanlig cykel, jag cyklar bara för träna, säger han.

I budgeten avsätts årligen 350 miljoner kronor, 2018–2020, till en premie för privatpersoners köp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Möjligheten omfattar elfordon som säljs från 20 september 2017. Så spara ditt kvitto. Premien blir en fjärdedel av kostnaden för elcykel eller elmoped upp till 10 000 kronor.