Vill se akutsjukhus i Veddesta

Det nya sjukhuset i Veddesta planeras intill den nya tunnelbaneuppgången.
Det nya sjukhuset i Veddesta planeras intill den nya tunnelbaneuppgången.
Samtidigt som landstinget planerar att sälja Jakobsbergs sjukhus vill kommunen bygga ett nytt i Veddesta.

– Det är beklagligt när de ställs mot varandra, säger Claes Thunblad.

I somras berättade Mitt i Järfälla att landstinget ska sälja Jakobsbergs sjukhus. Anledningarna är både att kommunen ligger i startgroparna för att bygga ett nytt sjukhus i kommunen och att privat vård väntas ta över mer av specialistvården för äldre.

På många håll togs lanstingets beslut emot med bestörtning, men kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) tar nedläggningen med ro.

– Även om det fortfarande heter Jakobsbergs sjukhus var det många år sedan det var ett riktigt sjukhus. Det finns inget nattöppet, ingen akut och ingen möjlighet att genomföra operationer, säger han.

Därför behövs det just ett sjukhus i Järfälla i dag, menar han.

– Vi satsar på att bygga ett riktigt sjukhus i Veddesta, säger Claes Thunblad.

Jakobsbergs sjukhus kan säljas.

Jakobsbergs sjukhus ska säljas.

Samtidigt är han noga med att understryka att det behövs primärvård i Jakobsberg, även i framtiden. Framförallt handlar det om en vårdcentral och om tandvård. Kommunen uppvaktar därför Citycon – som äger Jakobsbergs centrum – för att skapa den typen av vårdverksamheter i centrala Jakobsberg.

– Det är viktigt att vi får behålla de verksamheter som finns i Jakobsberg, men också att vi får något som vi saknar i dag och har behov av – akutsjukvård, säger Claes Thunblad.

Vänsterpartiet har drivit frågan att det nya sjukhuset i Veddesta inte ska drivas i privatregi. Kommer ni att ställa några sådana krav?

– Det här är en privat investering från Hemsö och de har sedan tidigare samarbetat med det pricata vårdföretaget Capio. Men att besluta om driftsformen är helt upp till landstingspolitikerna. Att vi skulle säga nej till en sjukhusetablering i Veddesta finns inte på kartan. Ett akutsjukhus här är något som både Järfälla och resten av regionen behöver, säger Claes Thunblad.

Sedan det stod klart att den planerade tunnelbaneuppgången flyttas till det som planeras att bli centrala Veddesta har kommunen också bestämt sig för att lägga det nya sjukhuset i Veddesta i stället för Barkarbystaden, som var den ursprungliga planen.

Än finns det inget planerat startdatum för byggandet av sjukhuset. Enligt landstinget ska vårdverksamheten i Jakobsberg fortsätta att bedrivas där tills dess att Veddestas sjukhus är på plats, även om byggnaden har sålts dessförinnan.