Vill bli mer som Sundbyberg

Solna borde bli mer som Sumpan – mysigare och trevligare. Det tycker allt fler Solnabor, och lyfter fram Sundbybergs parker, planteringar, rondeller och stadskärna som ett föredöme.

Det har rasat lite av en stadskamp mellan Solna och Sundbyberg på nätet och i sociala medier den senaste tiden. Städernas trevlighet har ställts mot varandra.

I olika forum har Sundbyberg fått pluspoäng för sina vackra offentliga miljöer. Såväl rondeller, planteringar, parker och dess sjö upplevs som trevligare.

Även centrala Sundbybergs äldre arkitektur med uteserveringar får beröm, medan Solna centrum upplevs som folktomt och dött på kvällen.

Ska man lyssna till rösterna i stort så är Sundbyberg en lite renare, snyggare och mysigare stad än Solna.

Arkitekten och stadsexperten Jerker Söderlind, som jobbar med att skapa liv i stadskärnor, ger kritikerna rätt. Han menar att Sundbyberg har ett försprång.

– Sundbyberg saknar Solnas genomfartstrafik som klyver staden. Sedan är Sundbyberg den enda förortskommunen med en riktig stadskärna, däri ligger mycket av stadens identitet.

Komikern Babben Larsson, som bor i Råsunda men tidigare bott i Duvbo, ger Sundbyberg fördel.

– Visst är Sumpan lite varmare, lite mysigare och har mera småstadskänsla i kärnan, medan Solna har satsat på stora byggnader där det känns lite ödsligare mellan varven. Jag tycker nog att båda håller på att bygga ihjäl sig och täppa igen många öppna ytor och grönområden. En stad ska ha rum och lungor, säger hon.

Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande i Solna, håller inte med om att Sundbyberg är mysigare än Solna.

– Visst, Sundbyberg har sin stadskärna. Jag tror inte det är Ör eller Hallonbergen man tycker är så supermysigt. Varje gång jag är i Sundbyberg längtar jag hem till Solna.

Solnas nya stadsdelar, som Arena­staden och Hagastaden, ska bli mer stadsmässiga.

– Trivsel och en känsla av att det är snyggt är väldigt viktigt. Sundbyberg har kanske fokuserat mer på kosmetik, det ska de ha cred för, säger han.

Fakta

Röster på nätet

”Sumpan har finare planteringar över lag än Solna.”

”Men Solna har mera slott!”

”Helt klart att Sumpan har snyggare planteringar och blomsterarrangemang än Solna.”

”Jag älskar gamla Sumpan!”

”Lötsjön har alltid varit finare, tänk om Solna hade tagit hand om Råstasjön lika bra som Sumpan har gjort.”

”Mycket mera fåglar i Råstasjön, det är helt olika sjöar.”

Källa: Facebook