M vill ha möte om brott i Bro – S svarar

Oppositionsråd Fredrik Kjos (M) och kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).
Oppositionsråd Fredrik Kjos (M) och kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S).
Moderaterna vill ha ett extra sammanträde i kommunstyrelsen på grund av ökad kriminalitet i Bro. Fler väktare bör sättas in omgående, menar partiet. Nu svarar Camilla Janson (S):
– Det behövs såväl akuta som långsiktiga åtgärder, säger hon.

I fredags publicerade Moderaterna i Upplands-Bro ett inlägg på sin Facebook-sida. Budskapet var att kriminaliteten eskalerat i Bro den senaste tiden, och att man därför skickat in en begäran om extra sammanträde i kommunstyrelsen.

Partiets gruppledare Fredrik Kjos (M) berättar vad man vill åstadkomma med mötet.

– Det behövs fler väktare nu. De ronderande väktarna som bevakar bostadsbolagen räcker inte, säger Fredrik Kjos.

Lyfter fram medborgarförslag

Han lyfter fram ett medborgarförslag om att införa fler väktare i anslutning till handeln i Bro. Det togs upp under sammanträdet i kommunfullmäktige den 14 februari, där representanter från den lokala näringen uttryckte sin oro över rådande situation – att många kunder inte vågar handla kvällstid och att företagen inte själva har råd med den bevakning som är nödvändig. 

Medborgarförslaget ska nu beredas av kommunstyrelsen, men Fredrik Kjos menar att det inte finns tid för det.

– Det är väldigt viktigt att handelns oro tas på allvar. Fler väktare kommer inte att lösa alla problem, men det är en viktig akut åtgärd, säger han.

Välkomnar nytt sammanträde i kommunstyrelsen

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) ser positivt på ett extra sammanträde. 

– Kommunens trygghetsarbete är en viktig fråga så det är bra om Moderaterna vill vara med och konstruktivt delta. Det behövs såväl akuta som långsiktiga åtgärder, säger Camilla Janson.

Grövre brottslighet

Hon delar även uppfattningen att brottsligheten blivit grövre i centrala Bro den senaste tiden – med fler inbrott och ökat våld mot privatpersoner. 

– Det är helt oacceptabelt. Därför sätter vi in extra resurser. I somras växlade vi upp ronderingarna i Bro centrum under butikernas öppettider, säger Camilla Janson. 

Hon berättar att insatserna utvärderas och kommer att förstärkas. I dag anlitar kommunen och de kommunala bolagen vaktbolaget Larm Assistans Upplands-Bro, vars bevakning även riktas mot centrum. Från och med 2018 ligger uppdraget att samordna insatserna på den nya avdelningen för säkerhets– och trygghetsfrågor.

– Vi kommer att fortsätta ha dialoger med vaktbolagen om hur insatserna ska se ut, utifrån handelns behov, säger hon.