Vill bygga för studenter

Det kommunägda laxrosafärgade huset i korsningen av Gamla Landsvägen och Dalvägen kanske rivs för att ge plats åt bostadsrätter för studenter.
Det kommunägda laxrosafärgade huset i korsningen av Gamla Landsvägen och Dalvägen kanske rivs för att ge plats åt bostadsrätter för studenter.
Det finns inte en enda studentbostad i Danderyd, samtidigt som efterfrågan är enorm.

På Gamla Landsvägen, nära Mörby centrum, har en byggherre ansökt om att få köpa en tomt för att bygga bostadsrätter för studenter.

Byggherren har ansökt om att få köpa en fastighet i hörnet av Gamla Landsvägen och Dalvägen strax norr om Mörby centrum.

På fastigheten finns ett kommunägt hus där bland annat Folkpartiet har sitt kontor. Huset har sett bättre dagar. Rappningen faller från fasaden, i en gammal odlingslåda växer bara ogräs och husets ringklocka fungerar inte.

I dag finns det inte en enda studentbostad i Danderyd. Nu kan det bli verklighet, men på Gamla Landsvägen kan de studerande inte hyra sin studentlya utan de ska få köpa den. Olle Reichenberg (M) är positiv till studentbostäder i bostadsrättsform.

– Vi har sagt att allt är välkommet när det gäller studentbostäder. Det här är ett koncept som inte är vanligt i Sverige men, som jag förstår, är vanligare i Tyskland. Jag tycker att vi kan pröva den här boendeformen, säger han.

Om fastigheten på Gamla Landsvägen säljs till byggherren blir det rivning inför byggandet av ett suterränghus för studenterna.

Kommunalrådet är dock noga med att påpeka att inga beslut är fattade ännu och kommunalrådet Siv Sahlström (C) påpekar att fastigheten naturligtvis ska säljas till marknadspris.

I ett brev adresserat till Olle Reichenberg i maj skriver byggherren om sina skäl till att han vill köpa fastigheten och bygga bostadsrätter för studenter.

Byggherren menar att allt fler planerar tidigt för sitt framtida boende för att komma in på bostadsrättsmarknaden. Dessutom framhåller han att studier visar att 63 procent av föräldrarna är beredda att stödja sina barn under studietiden för ett kvalitativt boende.

Lokaltidningen Mitt i har sökt byggherren men inte fått kontakt.

Det råder skriande brist på bostäder för studenter i Stockholmsområdet. Förra hösten saknades minst 7 000 studentbostäder i Stockholms län.

– I hela Sverige har det bara byggts 160 studentbostäder om året de senaste tre åren, säger Anders Kronqvist, informationsansvarig på Stiftelsen Stockholms studentbostäder.

Han säger att det är svårt att få ekonomi till att bygga dem.

– Vi ligger och konkurrerar med dem som bygger bostadsrätter, en investeringsstimulans för studentbostäder togs bort och reglerna är krångliga och dyra.

Anders Kronqvist har inte hört talas om bostadsrätter för studenter. Han säger att de kan bli ett problem för studenter med ­begränsad ekonomi men att alla initiativ till att byggs studentbostäder är välkomna.

Siv Sahlström menar att hon är generellt intresserad av att få fram studentbostäder, men att hon själv tycker det är bäst med hyresrätter.

Catarina Melian, gruppledare i (S) håller med.

– Jag tycker det är hyresrätter för studenter vi behöver, säger hon.

Fakta

Här kan det bli studentbostäder

Fastigheten i korsningen av Gamla Landsvägen och Dalvägen.

På den gamla OK/Q8-tomten på Vendevägen nära Ösbyrondellen. OK/Q8 har dock inte sålt tomten ännu. Byggherren är densamma som vill bygga vid Gamla Landsvägen/Dalvägen.

Ett 30-tal studentlägenheter kan byggas i Mörbylund där totalt 300 bostäder är på gång.

Källa: Danderyds kommun