ANNONS

Vill du se en finbil – bege dig hit

Dag Adolfsson skaffade sin första Porsche som pensionär men säger att han nu aldrig kommer vilja byta något annat bilmärke. ”Alla säger att de vill ha en Porsche när de blir äldre.”
Dag Adolfsson skaffade sin första Porsche som pensionär men säger att han nu aldrig kommer vilja byta något annat bilmärke. ”Alla säger att de vill ha en Porsche när de blir äldre.”
Michael Wenngren, 52 år, kör Hyundai och jobbar på Östermalm:  ”Jag har haft den i två månader och är jättenöjd. Den ser fin ut, men är samtidigt prisvärd. Jag tycker att det har avtagit lite att folk vill flasha med fina märken på Östermalm.
Michael Wenngren, 52 år, kör Hyundai och jobbar på Östermalm: ”Jag har haft den i två månader och är jättenöjd. Den ser fin ut, men är samtidigt prisvärd. Jag tycker att det har avtagit lite att folk vill flasha med fina märken på Östermalm.
Pontus Gustavsson, 32 år, kör Audi och jobbar på Östermalm:  ”Det är en företagsbil, så jag har den för att jag har skött mitt jobb. Jag gillar den för att det är en Audi och att den har fyrhjulsdrift. Det är en bra bil som sällan krånglar.”
Pontus Gustavsson, 32 år, kör Audi och jobbar på Östermalm: ”Det är en företagsbil, så jag har den för att jag har skött mitt jobb. Jag gillar den för att det är en Audi och att den har fyrhjulsdrift. Det är en bra bil som sällan krånglar.”
Henric Berendt, 55, kör Jaguar, bor på Östermalm:  ”Jag har haft en Jaguar i två omgångar, den förra var snyggare men jag gillar den här också. I mina kvarter är en Jaguar inte så mycket att skryta med, där är det mer Tesla och Ferrari som imponerar på folk.”
Henric Berendt, 55, kör Jaguar, bor på Östermalm: ”Jag har haft en Jaguar i två omgångar, den förra var snyggare men jag gillar den här också. I mina kvarter är en Jaguar inte så mycket att skryta med, där är det mer Tesla och Ferrari som imponerar på folk.”
Flest kör Volvo på Östermalm, men bakom den svenska biljätten radar bilar av lyxiga märken upp sig. Det visar statistik som Mitt i har tagit fram.

– BMW-ägare är ofta yrkeskarriärister, säger Bosse ”Bildoktorn” Andersson.
ANNONS

Volvo, Volkswagen, BMW, Audi och Mercedez Benz. Det är märkena som flest Östermalmsbor har på sina bilar. Men det som verkligen särskiljer Östermalmsborna från övriga stadsdelar i innerstaden är det stora antalet bilar av premiummärken.

Till exempel äger strax över fyra procent av bilägarna på Östermalm en Porsche. På Södermalm är motsvarande siffra 0,66 och i Vasastan 1,70.

En av dessa Östermalmsbor är Dag Adolfsson, 74 år. När Mitt i Östermalm träffar honom på Danderydsgatan talar han sig varm om sin bil.

– Jag har världens bästa bil. Den passar mig perfekt. Den är skön att köra och snabb när jag trycker ner gasen. Det är min första Porsche, men jag kommer aldrig att vilja byta, säger han.

Men det är inte bara Porsche som sticker ut på Östermalm. Samma sak gäller märken som Tesla, Bentley, Aston Martin och Jaguar.

Sveriges kanske mest profilerade bilexpert Bosse ”Bildoktorn” Andersson är inte förvånad över att det skiljer så mycket mellan stadsdelarna.

– En viss typ av människor söker sig till en viss stadsdel och det är samma bilar. Man umgås med likasinnade och när några skaffat ett visst märke sprider det sig lätt,.

Trots det menar han att det finns skillnader även mellan Porsche- och Jaguarägaren.

– Det är viktigt att hålla i sär de olika lyxbilarna. Även om ägarna har närmat sig varandra är det en vattendelare ur ett historiskt perspektiv.

ANNONS

Enligt honom uppskattas Jaguar ofta av anglofiler och kvinnor, medan Porschen är mer uppskattad bland män.

– Historiskt sett har Porsche setts som en bil med högre kvalitet, även om jag skulle påstå att Jaguar i dag har lika hög kvalitet, säger ”Bildoktorn”.

Men trots den stora mängden lyxbilar är bilarnas bil i Sverige, Volvo, störst även på Östermalm.

Enligt Bosse ”Bildoktorn” Andersson finns det bland Volvoköparna en del som inte är så bilintresserade.

– Det finns förvisso Volvoentusiaster, men om man ska generalisera lite är det så det ser ut.

En annan biltyp som sticker ut på Östermalm är den stora stadsjeepen.

– Bland innerstadsborna som kör stadsjeep finns det dem som gör det som en livsstilmarkering. Ofta handlar det om korta kvinnor som vill komma högre upp och få överblick över trafiken eller så är det män som vill köra större och häftigare bilar, säger Bosse ”Bildoktorn” Andersson.

Fakta

Tio i topp på Östermalm

1. Volvo: 15 procent

2. BMW: 12 procent

3. Volkswagen: 9 procent

4. Audi: 9 procent

5. Mercedes-Benz: 8 procent

6. Toyota: 4 procent

7. SAAB: 4 procent

8. Ford: 3 procent

9. Peugeot: 3 procent

10. Renault: 1 procent

Andel registrerade bilar på Östermalm.

Källa: Transportstyrelsen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.