Vill få bättre vård åt frun

”Personalen som jobbar här gör ett bra jobb. De är snälla, men det behövs fler anställda, säger Olov Hjortsberger vars fru Ulla-Britt bor på Nytorps omvårdnadsboende.foto: sofia Ekström
”Personalen som jobbar här gör ett bra jobb. De är snälla, men det behövs fler anställda, säger Olov Hjortsberger vars fru Ulla-Britt bor på Nytorps omvårdnadsboende.foto: sofia Ekström
Olov Hjortsberger köper själv frukt till sin fru på äldreboendet.
Olov Hjortsberger köper själv frukt till sin fru på äldreboendet.
Köp in frukt och anställ mer personal som kan aktivera de äldre.

Ett miljonunderskott har gjort att Nytorps omvårdnadsboende dragit ner på personalen. Nu växer önskelistan från de anhöriga.

Var och varannan dag besöker Olov Hjortsberger sin fru Ulla-Britt där hon bor på Nytorps omvårdnadsboende. Han kör henne i rullstolen till verandan, läser för henne och är med när hon får hjälp att äta middag och lägga sig.

Den senaste tiden har Olov Hjortsberger reagerat på att en stor del av personalen gått ner i arbetstid. Liksom en annan anhörig, som också hört av sig till Lokaltidningen, önskar han förutom mer personal även bättre mat till de äldre.

Till exempel skulle han vilja att kommunen köpte in frukt till de boende.

– Det här med frukten är bedrövligt. Vi har fått flera krystade förklaringar till varför det inte finns frukt, som att den inte går åt och att maten som levereras är så nyttig att det inte behövs någon frukt, säger Olov Hjortsberger.

– Det har hänt att soppan är så salt att man inte kan äta den. Ett tag blev maten bättre, men på senare tid har den blivit sämre igen. Vården är inte så bra som den varit tidigare, säger den andra anhöriga som vill vara anonym.

Men det viktigaste är trots allt att personalnerdragningarna påverkar de äldre negativt, enligt Olov Hjortsberger.

Hans fru har bott på Nytorps boende i drygt sex år och med åren tycker han sig ha sett en försämring i hur mycket tid de anställda kan lägga på de äldre.

– Jag vill hålla min fru sällskap och vill att hon ska ha det bra. Men personalen har kortare tid för att aktivera de boende. Tidigare ordnades fler utflykter, säger han.

Maria Jeppsson är verksamhetschef på Nytorps omvårdnadsboende. Hon berättar att personalen vid årsskiftet fick nya scheman.

I ett par års tid har boendet haft ett underskott på flera miljoner kronor i budgeten. Något som nu lett till att vissa anställda gått upp i tid, medan flertalet som jobbat heltid gått ner i tid.

– Vi har inte dragit ner på antalet anställda. Det är ledsamt att säga, men det som kostar är heltidsanställd personal. Nu jobbar personalen när det behövs, på kvällen är det till exempel fler personer än tidigare. De anställda har tid att skjutsa de boende till verandan och till olika aktiviteter. Vi gör utflykter och åker till Stinsen och fikar till exempel. Nytt är också att en ur personalen har ansvar för aktiviteter varje eftermiddag, säger Maria Jeppsson.

Hennes bild är att de flesta boende gillar maten som serveras.

– Är det problem tar vi upp det omgående. Vad jag vet tycker de flesta som bor här att maten för det mesta är bra. Frukt serveras till desserten en gång i veckan, säger Maria Jansson.

I dag transporteras den färdiglagade maten till Nytorps omvårdnadsboende. Efter sommaren ska boendet flytta till ett nybyggt äldreboende i Edsberg. Då kommer maten att lagas på plats.

Fakta

Tre nya äldreboenden är på gång

Just nu byggs tre nya äldreboenden i Sollentuna.

Det första, som kommer rymma drygt 100 platser, ska ligga i Edsberg. Dit kommer de personer som i dag bor på Nytorps omvårdnadsboende att flytta efter sommaren.

De andra två ska ligga i Turebergs centrum. Det ena, som blir ett korttidsboende med 40 platser, är färdigbyggt i vinter.

Det andra, med ett 50-tal platser, blir klart nästa år.

Källa: Sollentuna kommun.