ANNONS

Vad vill du se i framtidens Täby kyrkby?

Björn Ljungquist vill att de ska bygga lagom, det ska inte hänga för mycket folk i centrum
Björn Ljungquist vill att de ska bygga lagom, det ska inte hänga för mycket folk i centrum
Täbys vagga, Kyrkbyn, ska i framtiden få sig ett ansiktslyft. Det klubbade kommunen i förra veckan och Mitt i tog Roslagsbanan ut till det allra äldsta av Täby och frågade vad invånarna helst vill se.
ANNONS

– Det skulle vara trevligt om de lyckas få hit en ordentlig korvkiosk. Det finns inga kvar i Täby och människor vill ha sina tunnbrödrullar, säger Kyrkbybon och pensionären Björn Ljungquist, 62.

Han strosar runt i det aningen luggslitna centrumet i Kyrkbyn. Det är förmiddag och pensionärer och mammor med barnvagnar balanserar över den isbelagda parkeringen framför Ica-butiken.

Björn Ljunquist skulle gärna vilja se en ordentlig korvkiosk i så väl Kyrkbyns centrum som i hela Täby. Foto: Erik Lejdelin

– Det finns egentligen det man behöver här. Det finns ett apotek, matbutik, fik och veterinär – och det är bra för det finns mycket husdjur i Kyrkbyn, säger han.

Men han tror inte på småbutiker som säljer accessoarer och kläder.

– Det kan de fetglömma, det kommer inte att gå runt. Men det vore trevligt om de fräschade upp, men inte för mycket, lagom är bäst.

”Det finns egentligen det man behöver här”

Det finns planer för Kyrkbyns centrum och under förra stadsbyggnadsnämnden klubbades starten för ett så kallat programarbete.

– Vi ska nu påbörja en dialog med invånare och fastighetsägare för att få en bild av vad man vill se i Kyrkbyns centrum i framtiden, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

Stadsbyggnadsnämdens ordförande Johan Algernon (M) tycker att dialogen med invånarna i Kyrkbyn är mycket viktigt när de planerar centrumets framtid. Foto: Åsa Sommarström.

Förebilden – ett stationssamhälle

Idéerna rör framförallt nya bostäder, bättre service och smartare trafiklösningar – men även en ny stadspark. Förebilden är småorter runt om i landet som är centrerade kring järnvägsstationer.

– Vi vill gärna behålla och utveckla idén kring ett stationssamhälle. Det finns mycket historia runt om i Kyrkbyn och vi vill gärna se en ansvarsfull utveckling. Centrumet behöver bli mer attraktivt, exempelvis så vänder sig centrumet bort från stationen när man kliver av tåget.

”Centrumet behöver bli mer attraktivt”

Stora stationer vid Roslagsbanan

Kommunen ska också se över säkerheten kring passagen över spåren, men om det blir en bro eller en tunnel är alldeles för tidigt att säga. Många Täbybor har tidigare reagerat på de storslagna lösningarna vid de andra stationerna på Roslagsbanan.

– Jag ser helst att det inte blir lika överdimensionerat som Visinge och Roslags Näsby station. Det ser ju ut som Golden Gate-bron eller Central Station i New York, säger Björn Ljungquist och skrattar.

Klas och Margareta Östberg tycker att en park kan vara en bra idé, om den inte ligger för långt bort så att pensionärerna kan ta sig dit.

Klas och Margareta Östberg kommer ut från ett pass på gymmet, och de tycker att centrumet har mycket av den servicen man behöver.

– Det skulle vara kul om vi fick hit ett gubbdagis som Clas Ohlsson, säger Klas Östberg och skrattar.

– Nej, men skämt åsido, centrumet skulle nog må bra av en uppfräschning, kanske bygga ut gymmet till större lokaler.

Flera bostäder i sikte

Hur bostäderna ska se ut och var de ska placeras ligger långt fram i tiden, men att det ska byggas fler har ingen Mitt i pratat med någonting emot.

– Det kan nog vara bra, bara det inte bygger för öststatligt. Jag tror att många yngre som pendlar också skulle vilja ha en långtidsparkering vid stationen, säger Margareta Östberg.

Samuel Wiking är ute och går med sin hund när Mitt i träffar honom. Foto: Erik Lejdelin

Även Samuel Wiking, en av de yngre invånarna i Kyrkbyn, tycker att fler bostäder är välkommet.

– Men flyttar in det in fler, då behöver man nog också öka servicen och bygga ut centrumet, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.