Vill frias för aktion mot kärnkraftverk

Rasmus Törnquist från Greenpeace är en av dem som tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk och dömdes för olaga intrång.
Rasmus Törnquist från Greenpeace är en av dem som tog sig in på Forsmarks kärnkraftverk och dömdes för olaga intrång.
Fjorton aktivister, varav tre från söderort, som tog sig in på området vid Forsmarks kärnkraftsverk i fjol har dömts för olaga intrång.

– Vi ser inte det vi har gjort som brottsligt, utan vill bli frigivna, säger före detta Årstabon Rasmus Törnquist.

Klockan var halv fem på morgonen den 9 oktober och Rasmus Törnquist snubblade genom skogen med en stege i händerna. Målet var att tillsammans med andra Greenpeaceaktivister ta sig in på området vid Forsmarks kärnkraftverk för att väcka debatt kring säkerheten.

Snart klättrade han över staketet och fortsatte mot ett ställverk där han och en vän tog sig in i en byggnad.

Först efter 38 timmar upptäcktes de. Medan de väntade intervjuades de av medier i telefon.

– Jag satt inne på området och diskuterade säkerheten med företrädare för Forsmark i radio. Det är nog det konstigaste jag gjort, berättar Rasmus Törnquist.

Den 15 maj dömdes han och 13 andra aktivister för olaga intrång av Uppsala tingsrätt. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter.

Ytterligare två söderortsbor fanns bland aktivisterna, en man från Skärholmen och en kvinna från Bagarmossen. Alla har överklagat domen.

– Vi ser inte det vi har gjort som brottsligt utan vill bli frigivna. Vi hävdar nödrätt, det vill säga att det finns ett konkret hot – att kärnkraften inte är säker, säger Rasmus Törnquist.

Enligt Greenpeace tar myndigheterna inte risker och eventuella hot mot anläggningarna på allvar.

– Det vi vill visa genom att göra det här gång på gång är att det inte finns någon hundraprocentig säkerhet. Vid ett kärnkraftverk blir konsekvenserna katastrofala om något skulle inträffa.

Bara för några veckor sedan flög en aktivist in över Ringhals med en hängglidare och släppte ned ballonger på reaktortaket.

Men att så kallad nödrätt skulle rättfärdiga intrången håller Forsmarks kommunikationschef Claes-Inge Andersson inte med om.

– Och där delar vi uppenbarligen domstolens åsikt. Vi tycker att det är tråkigt att Greenpeace tar till olagliga åtgärder för att manifestera sin åsikt mot kärnkraft, säger han.

Claes-Inge Andersson tycker inte heller att aktionen visat att beredskapen mot exempelvis terroristangrepp brister.

– Terrorister hade naturligtvis velat ta sig in i reaktoranläggningen. Men där har vi väldigt tunga skydd för att försvåra och fördröja intrång.

Vi hävdar nödrätt, det vill säga att det finns ett konkret hot.Rasmus Törnquist

Fakta

Flera aktioner mot kärnkraft

21 maj 2013: En aktivist flyger in över Ringhals kärnkraftverk med en hängglidare och släpper ned ballonger på reaktortaket.

9 oktober 2012: Cirka 70 Greenpeaceaktivister grips vid Forsmark och Ringhals. Ett flertal inne på området.

7 juli 2010: Ett 40-tal Greenpeaceaktivister tar sig in på området vid Forsmark. Några klättrar upp på reaktortaket.