Vill ge barnskötare pengar för att bli förskolelärare

15 barnskötare kan snart vidareutbilda sig.
15 barnskötare kan snart vidareutbilda sig.
Sollentuna kommun behöver fler förskollärare i framtiden. Därför öppnar de för att låta barnskötare få ekonomiskt bidrag om de vidareutbildar sig till förskolelärare.

Sammanlagt är det 15 barnskötare som från och med hösten 2017 har chansen att vidareutbilda sig till förskolelärare. Då till stor del på kommunens bekostnad.

35 000 kronor per termin är barn- och utbildningskontoret beredda att ge var och en av de 15 barnskötarna medan de studerar. Det motsvarar 15 procent av lönen, enligt beräkningar som förvaltningen har gjort.

– Förskolelärare är en bristvara och vi har duktiga barnskötare som vill vidareutbilda sig, säger Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Utbildningen är tänkt att vara fem terminer lång.

Men för att ha chansen att få gå utbildningen måste ett antal kriterier uppfyllas. Bland annat ska man ha jobbat minst tre år inom förskolan, ha referenser från sin rektor eller förskolechef och intyg på att man har grundläggande behörighet för högskoleutbildningen.

Planen är att utbildningen ska genomföras i Stockholms län.

– Vi kommer att köpa upp utbildningen från någon av de närliggande universiteten. Vi håller redan på att utbilda fritidspedagoger, Soley Aksöz Lithborn.

Barnskötarna kommer att ha chansen att begära tjänstledighet men kravet är samtidigt att man ska jobba minst 50 procent.

– Vi kan inte vara utan dem och det är ett ypperligt tillfälle för en barnskötare som vill bli förskolelärare. Detta är ett smart sätt att göra det.