Vill göra det lätt att skänka saker

Socialdemokrater-na vill göra det lättare att lämna in begagnade saker för andrahandsmarknaden på återvinningscentralerna.

I Hagby börjar man redan nu.

Oppositionsrådet Jaana Tilles (S) har lämnat in ett förslag om att se hur man kan underlätta återanvändning med inlämning på återvinningscentralerna.

– Jag har själv kastat fungerande möbler. Det är ett himla slöseri, säger hon.

Hon tror att man måste göra det enkelt att skänka bort begagnade saker i bra skick.

– Jag tror att det skulle vara en poäng i att ha insamling på återvinningscentralerna så att man inte behöver åka till flera platser.

Utanför Göteborg finns kretsloppsparken Återbruket där man i anslutning till återvinningscentralen har insamling av stort och smått, verkstäder där begagnat repareras och försäljning.

– Det slängs för mycket funktionella saker samtidigt som det är förbjudet att plocka med sig något från återvinningscentralerna.

Sörab, nordostkommunernas avfallsbolag som driver flera återvinnningscentraler, arbetar med att minska mängden skräp som går på deponi.

Myrorna samlar numera in mindre saker på två av centralerna och ytterligare två är på gång, däribland Hagby i Täby dit många Vallentunabor åker med sitt skräp.

– I Hagby har vi också tecknat avtal med Refurn, som renoverar möbler och säljer vidare, säger Per Hammarlund, ansvarig för Sörabs återvinningscentraler.

Men insamlingen är sinte alltid helt okomplicerad.

– Jag får in fler än 50 soffor i veckan. Det kräver att de finns personal som väljer ut vad de kan sälja och att containrarnas töms så ofta att det inte stoppar flödet hos oss. Vi har haft lite barnsjukdomar, men nu funkar det bättre, säger han.

Fakta

Fyra ställen

På de här återvinningscentralerna kan man lämna saker för återbruk:

Hagby i Täby – Myrorna och Refurn.

Smedby i Upplands Väsby – Myrorna.

Jörveln i Järfälla – Myrorna.

Kvarnkullen i Sundbyberg (inom kort).

Källa: Sörab