ANNONS

Vill göra Värmdö till oas för konstnärer

Värmdö borde erbjuda en fristad för förföljda och förtryckta konstnärer, tycker Miljöpartiet.
Värmdö borde erbjuda en fristad för förföljda och förtryckta konstnärer, tycker Miljöpartiet.
Gör Värmdö till en fristad för förtryckta kulturarbetare. Det tycker Miljöpartiet som föreslår medlemskap i nätverket ICORN.
ANNONS

Miljöpartiet de gröna (MP) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska besluta att Värmdö kommun blir en fristadskommun för förföljda kulturarbetare, bland annat konstnärer, bloggare, musiker och författare i Sverige.

Enligt motionen sitter mer än 700 författare fängslade världen över eller är under åtal för att de har uttryckt sina åsikter offentligt.

”Det handlar i grunden om att värna yttrandefriheten, och åsiktsfriheten” skriver Miljöpartiet i motionen.

Sättet att erbjuda fristad går via medlemskap i ICORN, en internationell organisation som erbjuder fristadsskydd till kulturarbetare.

Värmdö kommun skulle, vid ett medlemskap, erbjuda en förföljd författare eller konstnär fristad under två år där denna kan leva och fortsätta sitt arbete i trygghet.

Tjänstemännen föreslår dock att kultur- och fritidsnämnden avslår motionen på mötet 2 februari och hänvisar till det pågående arbetet med det nya kulturhuset.

”Ett medlemskap kräver ett ekonomiskt och personellt engagemang som för närvarande inte kan tillgodoses. I kommunen pågår bland annat arbetet med kulturhuset i Gustavsbergs hamn, ett projekt som kräver stora arbetsinsatser och engagemang av anställda inom kultur- och fritidsavdelningen”.

ICORN bildades 2006 och har sin bas i Norge. Förra året mottog nätverket drygt 70 ansökningar, varav den stora majoriteten kom från Syrien. Nätverket har sexton svenska medlemmar, varav fjorton tar emot fristadskonstnärer.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.