Vill ha äldreboende på kyrkan

Åke Holmér företräder en grupp äldre som vill att ett kombinerat äldre- och seniorboende på ett par våningar uppförs på Jordbro kyrkas mark. Kyrkan vill han ha på bottenplan.
Åke Holmér företräder en grupp äldre som vill att ett kombinerat äldre- och seniorboende på ett par våningar uppförs på Jordbro kyrkas mark. Kyrkan vill han ha på bottenplan.
Haninge är Sveriges mest seniorvänliga kommun, enligt Sveriges Pensionärsförbund.

Men när det gäller antalet äldrebostäder i Jordbro är det svårare att skryta.

Trots över 10 000 invånare finns det varken äldreboende eller senior­lägenheter i Jordbro.

Nu har 76-årige Åke Holmér, folkpartist på gräsrotsnivå, gått i bräschen för att försöka få ett kombinerat äldre- och seniorboende på Jordbro kyrkas mark realiserat.

Åke Holmérs förslag innebär ett nytt flervåningshus för äldre och att kyrkan håller till i bottenplan.

– Det finns flera Jordbropensionärer som stöder förslaget och jag upplever att några politiker lyssnar. Inflyttningen hit bara ökar, vi blir allt fler äldre och platsen är perfekt för ett äldreboende. Det handlar bara om att hitta sponsorer, säger Åke när vi träffas utanför kyrkan.

Förslaget att bygga ett äldreboende på Jordbro kyrkas mark och låta kyrkan driva det har diskuterats tidigare, men aldrig blivit konkret.

– Det vore intressant om kyrkan drev äldreboendet, men då är det självklart för mig att hitta en ny plats för en kyrka, säger Robert Noord (S), oppositionsråd och Österhaninge kyrkoråds ordförande.

– För församlingens del är det viktigt att Svenska kyrkan finns närvarande i Jordbro med både verksamhets- och gudstjänstlokaler.

Under hösten har äldrenämnden sett att antalet Haningebor över 65 år ökat kraftigt och ordförande Martin Lundqvist (FP) medger att äldrebostadsbristen i Jordbro är stor.

– Jag hoppas att vi snart har ett äldreboende i Jordbro. Men jag tycker snarare att Jordbromalmsskolans eller Lundaskolans tomter passar väldigt fint för det, säger Martin Lundqvist.

Om några år väntas Haninge bostäders omkring 150 nya bostäder vara klara i centrala Jordbro, men det är inte klart om några av dem blir seniorlägenheter.